AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Mušec (Ježatka kuria) v trávniku. Pliaga, ktorá zvýši adrenalín.

Napriek tomu, že som trávnik zakladal prvýkrát vyzeralo to naozaj veľmi dobre. Po lepšom zapojení tráv som zistil, že niečo nie je v poriadku. Do trávnika sa dostala tráva nazývaná Mušec alebo taktiež Ježatka kuria. O "zábavu" bolo teda postarané.
Založenie trávnika nebolo pre mňa nič, čo by si vyžadovalo zvýšenú pozornosť. V podstate som chcel trávnik, ktorý nebude náročný na údržbu no na druhej strane bude vyzerať pekne. Napriek ťažkej ílovitej pôde, ktorá pre trávnik nie je úplne ideálna som ju nijako neupravoval. Stavil som na závlahu a kvalitné trávne semeno. Po vysadení to vyzeralo naozaj dobre. Tráva sa zapojila a kosením pekne hustla. Neskôr som si všimol, že v trávniku sa nachádzajú aj iné trávy, ktoré nepôsobia pekne a rýchlo sa rozširujú. Po preštudovaní internetu som prišiel na to, že sa jedná o Mušec (Ježatka kuria). Ani som sa nenazdal a Mušec bol takmer všade.

Mušec (Ježatka kuria)

Jednoročná lipnicovitá tráva tvoriaca metliny. Kvetenstvo je lata tvorená hroznovitými alebo pretrhovanými zloženými klasmi.
Výskyt: teplomilná burina, v okopaninách, ruderálna flóra. Prispôsobivý na rozmanité klimatické, pôdne a pestovateľské podmienky
Životnosť v pôde: maximálne 5 rokov
Rozmnožovanie: semenami, 400 (200–1 000) semien/rastlina
Škodlivosť: najvýznamnejšia burinová tráva s vysokou konkurencieschopnosťou

(zdroj: www.syngenta.sk)


Ak sa ti tento blog páči prispej na kávu :)



Na začiatku som sa snažil Mušec vytrhávať ručne. Mal som však pocit, že rýchlosť rozmnožovania Mušca je oveľa vyššia ako likvidácia v podobe môjho "trápenia". Pochopiteľne keďže z jednej rastlinky môže byť až 1000 ďalších semien. S Mušcom sa nedarí bojovať kosením ako to je v prípade iných typov burín a to z dôvodu že čím viac sa kosí, tým viac rastie pri zemi až nakoniec ho nie je možné kosačkou "odkosiť". Týmto sa tráva dostáva do kvetu a následne sa veľmi rýchlo množí semiačkami. Po neúspešnej mechanickej likvidácií som hľadal postrek. Keďže sa jedná o jednoklíčnolistovú trávu vôbec na ňu nepôsobia prípravky proti burinám, ktoré sa zvyknú používať (napr. Bofix). Zvolil som teda totálny herbicíd Roundup (hubí všetko "zelené") s tým, že pomocou štetca som koncentrátom potieral zelenú plochu jednotlivých rastlín. Odskúšal som to iba na malej vzorke. Zhruba po týždni sa dostavil výsledok. Mušče síce boli "mŕtve" no taktiež časť trávy okolo nich čím vznikali prázdne miesta. Keďže je tráva prerastená aj cez Mušce štetcom sa zasiahla aj nejaká tráva. Tento spôsob bol o čosi menej pracný ako mechanické odstraňovanie no výsledok stále nebol dobrý. Riešenie som hľadal ďalej a našiel som postrek, ktorý to vyriešil. Jedná sa o prípravok Puma Extra, ktorý je len ťažko dostupný v malom balení. Ak potrebujete tento postrek napíšte mi. Viem zabezpečiť za výhodnú cenu. Postrek pôsobí na tento typ tráv bez toho, aby poškodil trávnik. 


Pri použití dvoch postrekov s cca trojtýždňovým odstupom sa mi podarilo Mušca úplne zbaviť. Takto vyzerá trávnik v lete 2018 (cca rok po vysadení). Chodí sa po ňom úžasne :).


Keďže pozemky v našom susedstve nie sú udržiavané Mušec sa samozrejme na niektoré časti dostal aj tam a darí sa mu veľmi dobre. Nižšie na obrázku "Mušcová" kytička zo susedného pozemku. Sú to tisíce semien.


Rok potom ako som trávnik vysadil môžem konštatovať, že pekný trávnik bez náležitej starostlivosti vo forme pravidelného kosenia cca 2 krát do týždňa, pravidelného zavlažovania, hnojenia a občasných postrekov (proti burinám a plesni) nie je možné dosiahnuť.

Komentáre

  1. Dakujem za ten clanok. Bohuzial en isty problem mam aj ja. Nakoniec kde si kupili tu Pumu extra a ake tam bolo spravne davkovanie? Striekali ste to preventivne na celu plochu alebo len tam, kde ste mali tu burtinu? Dakujem za odpoved.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, kupil som 5l balenie 😀. 100 ml na 20 l vody a to bolo tak na 1000 m2. Postriekal som celu plochu. Tera uz je travnik tip top 😉

      Odstrániť
  2. Su aj mensie balenia? Ved take 5l pri tomto davkovani budu mat este aj moje vnucata 😀 kolkokrat ste aplikovali postrek?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano, uz je mozne dostat aj mensie balenie. V case ked som to riesil nebolo. Postrek 2x s min. mesacnym odstupom.

      Odstrániť
  3. Dobrý deň, aj ja mám záujem o potrek ak je, napíšte mi. Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dočítal som sa, že aplikácia je vhodná keď raslina má 3 a viac lístkov alebo od 1,5 kolenia, teda ak pokosím a sú iba stonky a po 3 dňoch vyrastú malé listy je možné aplikovať prostriedok tak aby sa dostavil účinok? Kedy je najskôr kožné pokosiť po aplikácií trávnik? Koľko nesmie pršať aby sa neznížil účinok? Dočítal som sa že účinku škodí údajne slnečné žiarenie a vlhko, kedy je vhodné aplikovať prostriedok, podvečer či aj počas dňa ak je zamračené? Ďakujem za odpovede

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Odpovede
    1. V jednoduchosti postriekat celoplosne. Riedenie 100 ml pripravku na 20 l vody a to je na 1000 m2. Ucinok sa dostavi ca po troch tyzdnoch. Nasledne ca mesiac a pol po prvom postreku postrek zopakovat.

      Odstrániť
    2. postrek poobede. Idealne ked po aplikacii nebude prsat aspon den.

      Odstrániť
    3. Super, ďakujem za odpoveď a ešte to kosenie kedy sa môže po postreku pokosiť?

      Odstrániť
    4. Postriekat po koseni nasledne dalsie kosenie standardne 😉

      Odstrániť
  6. Žiaľ u nás to nefungovalo, postupovali sme podľa návodu, výsledok žiaden... Darí sa mu rovnako dobre ako pred postrekom...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aký čas ubehol po aplikacií, keď sa mu naďalej darí? Nepršalo vám, nepadla rosa, nefukalo vám veľmi, správny pomer ste dali. A hlavne či ste zakúpili správny produkt, lebo sú na internete predajcovia čo Vám produkt predajú, ale už býva nariedený. Ja som mal toho až premnožené(myslel som že už položím koberec)ale účinok sa dostavil, po cca 10 dňoch už to začalo účinkovať.

      Odstrániť
    2. To sa mi nezda. Ja som postrekoval viackrat aj v okoli a vzdy to zabralo. Museli ste spravit nieco zle. Bud riedenie, alebo zaprsalo ... alebo to nebude musec to co mate. Musec sa podoba na pyr a na pyr to nezabera.

      Odstrániť
  7. Dobry den, kupili sme RD a na pozemku bola zrla so straaasne skaredou travou. Ako na luke. Cele sme to prekopali. Zelino postriekali a musec ostal. Novy travnik by sme radi vysiali. Ak ppstriekam ten musec pumou kedy asi mozem siat? Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, ak chcete sadit novy travnik v tom pripade je dobre postriekat totalnym herbicidom napr. Roundup. Nasledne po par tyzdnoch upravit povrch a vysiat travu.

      Odstrániť
  8. Dobrý večer mám ročnú trávu a tento problém chcem sa spýtať či by ste nebol ochotný poslať aj mne toho postreku ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry, zial nateraz uz nemam. Skuste na Bazosi napriklad. Pekny den.

      Odstrániť
  9. na lacnepostreky sk sa da kupit 60ml balenie cca 38 eur

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Toxickou chemiou sa zbavite buriny a riskujete rakovinu . Ma to pre vas taku cenu ludia ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ty plánuješ tú burinu potom jesť? Ak dodržíš používanie ochranných prostriedkov tak nie je problém. Si uvedom, že aj napríklad pšenica či repka sa postrekuje pred kosením Roundupom, na dosušenie. Či ani pečivo neješ? Ani múku si nekupuješ? Celé polia sa tým na jeseň striekajú.

      Odstrániť
  11. Na ježatku aj pýr zaberá perfektne prípravok Agil, je ovela lacnejsí ako puma, da sa kupit maličké balenie, tráva ostáva nepoškodená. Ja som mala postihnutú viac ako polovicu travnika, jezatka krásne vyschla, len teraz neviem co s tými suchými trsami :D. ako ste to riešili vy ?

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára