AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

AKO VYPESTOVAŤ PEKNÝ TRÁVNIK A PRITOM NESKRACHOVAŤ? STAČIA 2 HODINY TÝŽDENNE

Kto by nechcel krásny anglický trávnik okolo domu? Nebolo tomu ináč ani v našom prípade. Upravený trávnik tvorí veľkú časť našej záhrady. Na internete nájdete množstvo návodov ako na to. Ak by som sa však riadil niektorými odporúčaniami asi by som musel dať výpoveď v práci, venovať sa len tomu a nakoniec by som skrachoval. O výsadbe trávnika som písal v tomto článku. Následne sme riešili problém s Mušcom v trávniku o čom je článok TU. Po rôznych pokusoch v podstate platí všeobecné známe: Ak má byť trávnik pekný vyžaduje pravidelné KOSENIE aspoň 2x do týždňa, POLIEVANIE, HNOJENIE a VERTIKUTÁCIU.

KOSENIE

Kosením trávnik odnožuje čím hustne.  kosím v priemere 3 krát do týždňa. Jedno kosenie trvá zhruba pol hodinu. Vzhľadom na veľkosť trávnatej plochy používam záhradný traktor. Ideálne by bolo kosiť vretenovou kosačkou, ktorá trávu strihá v porovnaní s klasickými kosačkami, ktoré ju doslova "sekajú". To by však vyžadovalo vyššiu investíciu za samotnú kosačku a čas kosením by bol neporovnateľne dlhší. V prípade bežných kosačiek sú dôležité nabrúsené nože. Tupý nôž poškodzuje odseknuté konce trávy čím usychajú.

" Kosím v priemere 3 krát do týždňa."

POLIEVANIE

Polievanie je aspoň podľa môjho názoru alchýmia. Častým (denným) polievaním trávnik nezakoreňuje hlboko. Naopak ak je vody málo tak vysychá. Polievanie závisí od zloženia / priepustnosti pôdy a od polohy. Nastavenie automatického zavlažovania bude asi u každého iné. Ku optimálnej dávke sa dá dopracovať skúšaním. Ináč sa bude správať trávnik na južnom svahu bez tienenia (náš prípad) a ináč niekde medzi domami, alebo pod stromami. 

U nás sa závlaha spúšťa v priemere 3 krát do týždňa. Množstvo zálievky nastavujem podľa obdobia a počasia. Spomenul som automatické zavlažovanie. Je vôbec nutné? Pri dnešných klimatických podmienkach je určite vhodné. Dá sa to samozrejme aj bez toho avšak treba si uvedomiť, že v letných obdobiach, kedy nezaprší aj viac ako týždeň a teploty sú cez 30 C sa polievaniu nebude dať vyhnúť ak nechcete, aby trávnik dočasne vyschol. 

V našom prípade pri cca 600 m2 trávnatej plochy by ručné polievanie asi nebolo reálne. Takéto poliatie by totižto vyžadovalo niekoľko hodín času. Nehovoriac o tom, že polievať je ideálne v skorých ranných hodinách kedy pôda nie je po dennom výpeku taká teplá. Osobne automatickú závlahu určite odporúčam a to sme na severe Slovenska. Komplet materiál na realizáciu v našom prípade stál ca 1000 eur. Realizáciu si vie spraviť každý kto je aspoň troška zručný. Ja som to mal zmontované za nejaké dva dni. Jeden deň výkopy na čo som použil minibáger a na druhý deň zapojenie. Závlaha sa dá realizovať aj dodatočne avšak je omnoho náročnejšie rozkopávať už upravený trávnik. Pár informácií k závlahe nájdete aj v tomto článku

"U nás sa závlaha spúšťa v priemere 3 krát do týždňa"

HNOJENIE

Trávnik ako každá iná rastlina potrebuje výživu. Bez toho to jednoducho nejde. Základné prvky sú 

  • Dusík (N) - Základný stavebný prvok, ktorý podporuje rast a regeneráciu
  • Fosfor (P) - Podporuje tvorbu a rast koreňového systému
  • Draslík (K) - Podporuje odolnosť voči suchu, mrazu a chorobám
  • Horčík (Mg) - Podporuje tvorbu chlorofylu tzv. zeleného farbiva
  • Síra (S) - Používa sa na jar a to na miestach, kde trávnik postihla snežná pleseň po ktorej zostali svetlé miesta.

Samozrejme okolo toho aj množstvo iných prvkov. Rozbory, zloženie pôdy a pod. je už však iný level pre špičkových greenkeeprov na golfových ihriskách. Pre domáce podmienky stačí uvažovať so základnými prvkami NPK. Toto si je potrebné všímať aj s percentuálnym obsahom na obale hnojiva, ktoré si chcete kúpiť. Zistíte, že hnojivo, ktoré má menši obsah NPK môže byť oveľa drahšie ako hnojivo s väčším obsahom. 

Na internete nájdete množstvo hnojív v rôznych cenových rozpätiach a s rôznym pomerom NPK. Čo však vybrať keď každý odporúča niečo iné? Existujú v podstate organické tzv. prírodné hnojivá a anorganické - vyrábané priemyselne. Pri 600 m2 trávnatej plochy začína byť cena dôležitým parametrom a hnojiť organickými hnojivami by bolo niekoľko násobne drahšie. Na hnojenie preto používame anorganické hnojiva určené pre poľnohospodárstvo. 

Hnojenie vykonávam každý mesiac zhruba od apríla do októbra. Za sezónu to je 8 až 9 hnojení. Jedná dávka hnojiva na 600 m2 trávnatej plochy je cca 18 kg. To činí spolu cca 160 kg hnojiva. Pri priemernej cene 15 eur / 25 kg to je ca 100 eur za sezónu.

"Hnojenie vykonávam každý mesiac zhruba od apríla do októbra"

Základným prvkom počas vegetačného obdobia je dusík. Ten je potrebné trávniku dopĺňať. Ak má trávnik dostatok dusíka je pekne zelený. Dusikatým hnojivom hnojím každý mesiac od mája do septembra (v závislosti od počasia). Striedam Liadok (27% dusíka) a Síran amonný (19,5% dusíka). Spotreba na jedno hnojenie je cca 18 kg hnojiva. Týmto sa trávniku dopĺňa každým hnojením 8g dusíka na m2 v prípade Liadku a  5,5g dusíka v prípade Síaranu. 




"Základným prvkom počas vegetačného obdobia je dusík"

Na prvé a posledné hnojenie v sezóne používam hnojivo NPK, ktoré obsahuje okrem dusíka aj fosfor a draslík v pomere 15:15:15 %

Hnojivo je nevyhnutné aplikovať rovnomerne. V opačnom prípade sa nevyhnete nerovnomernému sfarbeniu alebo spáleným miestam. Na hnojenie používam posypový vozík alebo ináč nazývané rozmetadlo. Posypovým vozíkom sa budem podrobnejšie venovať v inom článku. Hnojenie v žiadnom prípade nevykonávam počas slnečného počasia. Vhodný čas je podvečer a ideálne pred dažďom. Po hnojení je dôležité trávnik poliať ináč hrozí spálenie.

Rozmetadlo Stocker 3906, ktoré používam na hnojenie

Trávnik spálený hnojivom
Trávnik spálený hnojivom

VERTIKUTÁCIA

Vertikutácia, alebo prevzdušnenie trávnika je v podstate prerezávanie trávnika čo zaistí lepší prístup živín, vlahy, slnka a vzduchu ku koreňom. Vertikutácia zbaví trávnik prebytočnej plsti a iných častí , ktoré do zdravého trávneho porastu nepatria. Zároveň vyvolá odnožovanie trávnych koreňov. Trávnik je vďaka vertikutácií zdravý a vitálny, sýto zelený a hlavne hustý. Vertikutácia je pre trávnik rovnako nevyhnutná, ako pravidelné kosenie, hnojenie a závlaha. Vertikutáciou sa odstráni množstvo trávnej hmoty čím sa trávnik prevzdušní. Pre predstavu z jedného bežného kosenia mám 250 litrov trávy. Vertikutácia z trávnika vyextrahuje 5 krát toľko. V našom prípade vertikulujem dva krát do roka a to skoro na jar a neskoro na jeseň. Pri vertikutácií je vhodné, aby pôda bola vlhká. Takto sa nože ľahšie zarezávajú do trávnika. Nože mám nastavené tak, aby sa do pôdy zarezali cca 3 mm.

" ... vertikulujem dva krát do roka a to skoro na jar a neskoro na jeseň."

Vertikutáciu vykonávam v pozdĺžnom a priečnom smere. Postup je nasledovný: 

  1. Pokosenie trávnika o jeden stupeň nižšie.
  2. Vertikutácia v pozdĺžnom smere
  3. Pozberanie vyextrahovanej hmoty
  4. Vertikutácia v priečnom smere
  5. Pozbieranie vyextrahovanej hmoty
Na vertikutáciu používam benzínový vertikutátor. Na trhu existujú aj elektrické. Tie sú však vhodné hlavne na menšie trávnaté plochy.

Pokosený trávnik pred vertikutáciou

Vertikutácia v pozdĺžnom smere

Vertikutácia v priečnom smere

Po vertikutácií

Po vertikutácií

POSTREKY

Rovnako ako iné rastliny ani trávnik nie je výnimkou čo sa týka chorôb. Najčastejšími chorobami sú plesne. Po zime sa stretnete so snežnou plesňou a vo vegetačnom období s červenou nitkovosťou. Sú to asi dve najrozšírenejšie ochorenia trávnika. 

Zvýšené riziko napadnutia trávnika plesňovými ochoreniami nastáva v období vysokého výskytu zrážok a počas zimného obdobia. V takomto prípade možno použiť preventívne postreky, ktoré vytvoria tzv. fungicídnu clonu, ktorou sa potláčajú prejavy plesní aj v prípade, že už sú plesňové spóry v trávniku prítomné. Proti plesniam používam fungicídny postrek s účinnou látkou propiconazole. Tú obsahuje napríklad postrekový prípravok BUMPER 25 EC. Postrek aplikujem preventívne po sezóne pred zimným obdobím a počas sezóny pri výskyte plesne (spolu ca 2-3 krát za rok). 

"Najčastejšími chorobami sú plesne. Po zime sa stretnete so snežnou plesňou a vo vegetačnom období s červenou nitkovosťou."

Ďalším "škodcom" v trávniku sú buriny. Tie sa do trávneho koberca dostanú najmä ak sa v okolí nachádzajú neudržiavané pozemky. 

Tráva je jednoklíčnolistová pričom väčšina burín dvojklíčnolistové. Najčastejšie sa jedná o púpavu, ktorá sa do trávnika skôr či neskôr dostane. Buriny sa dajú z trávnika odstrániť buď mechanicky (vytrhávaním), alebo chemicky - postrekom. 

V našom prípade využívam druhú alternatívu. Pokiaľ burín nie je veľa neriešim. Pavidelným kosením sa eliminujú. Ak však presiahnu tolerovateľnú mieru používam postrek s účinnou látkou Clopyralid [klopyralid] a MCPA napríklad Bofix. Postrek proti burinám aplikujem celoplošne (tráve neublíži) jeden maximálne 2 krát do roka. Po niekoľkých dňoch buriny vymiznú. 

Existujú aj jednoklíčnolistové buriny. S niektorými ako napríklad ježatka kuria (mušec) sa dá bojovať chemickým postrekom (článok po kliknutí TU) s inými je to zložitejšie. Rozšírenou burinou je lipnica ročná, na ktorú zatiaľ nie je účinný postrek. Tá vytvára v trávniku svetlé miesta, ktoré nepôsobia vkusne.

Červená nitkovosť

Snežná pleseň. Zdroj: hemis.sk

Mušec (ježatka kuria) v trávniku

Lipnica ročná v trávniku

V priemere stačia dve hodiny týždenne

Aj keď to možno na prvý pohľad nevyzerá jednoducho pekný trávnik sa dá docieliť bez veľkého úsilia. Stačí dodržať niekoľko popísaných zásad. V našom prípade starostlivosť v priemere nezaberie viac ako 2 hodiny týždenne.

Ak sa ti tento blog páči prispej na kávu.




Komentáre

  1. Článok, ktorý je obsiahly a výživný. Ako vždy. 👍️

    OdpovedaťOdstrániť
  2. My máme okolo domu veľkú záhradu a staráme sa len o jej prednú časť. Tú sekám podľa potreby, hnojíme ju a zalievame, takže máme krásny trávnik. V zadu na záhrade mám záhradku a máme tam sliepky, ktorým sme urobili veľký výbeh, takže sa tam môžu napásť, nájsť si nejakú dážďovku alebo iného chrobáčika. Ja im taky sýpu trávu z kosačky a cez zimu, keď nerastie tráva, tak im kŕmenie kupujem.

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára