AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Klimatizácia. Zbytočnosť alebo ?


Čoraz viac ľudí najmä v panelákových bytoch zvažujú osádzanie klimatizačných jednotiek. Ako je to v novostavbách rodinných domov? Da sa zaobísť aj bez klimatizácie, alebo je to nevyhnutnosť? A čo takmer pasívne domy? 

To či sa rodinný dom bude v lete prehrievať závisí od množstva vplyvov ako orientácia, poloha, materiály, typ domu, tienenie. Neexistuje preto univerzálna odpoveď. 
Dosť často je možné sa stretnúť s názorom, že letnému prehrievaniu zabránia vonkajšie žalúzie alebo rekuperácia so zemným registrom. To je pravda, ale len z časti. Ani jedno z týchto riešení a ani ich kombinácia prehrievaniu nezabráni. Je treba však povedať, že tienenie a rekuperácia prehrievanie obmedzi. O riešení tienenia presahom strechy, alebo vonkajšími žalúziami je popísané v tomto článku.

... Vonkajšie žalúzie ani zemný register nezabránia prehrievaniu domu

Napriek tomu, že náš dom je umiestnený v chladnejšej oblasti (okr. Levoča) z dôvodu jeho umiestnenia – južný svah sa prehrievaniu nedá zabrániť ani kombináciou tienenia presahom strechy a zemným registrom rekuperačnej jednotky. Jednoducho počas 2-4 týždňov v letnom období vystúpi teplota v spálni nad 26 C a v obývačke nad 27. Na obrázku nižšie reálne meranie vonkajšej teploty pri našom dome (meranie v tieni na severnej strane domu).

Vonkajšia teplota v Spišskom Hrhove počas roka 2019

Klimatizácia je asi jediným spôsobom ako reálne vychladiť dom a zlepšiť komfort v letných mesiacoch. To bol jeden z dôvodov prečo sme sa rozhodli ju osadiť. Okrem toho takmer každá klimatizácia dokáže v zime aj vykurovať a nie len to. Vykuruje omnoho efektívnejšie ako klasické elektrické vykurovanie, nakoľko je konštruovaná ako tepelné čerpadlo.

... Klimatizačná jednotka dokáže aj efektívne vykurovať

Táto kombinácia chladenia v lete a efektívneho vykurovania v zimných mesiacoch  môže mať prínos hlavne pre plne elektrifikované domy. Náš model je postavený na tom, že investícia do klimatizácie v spojení so spotrebou elektrickej energie pre chladenie by sa mohla „vrátiť“ v podobe úspor na vykurovaní. V našom prípade sme osadili klimatizačnú jednotku SAMSUNG AR 9500 Windfree Standard, AR18NSWXCWKNEU 5/6 kW. O výbere klimatizácie a jej spotrebe sa dozviete ďalších článkoch.

Pohľad na vnútornú jednotku

Pohľad na vonkajšiu jednotku

Umiestnenie klimatizácie v rodinnom dome závisí od jeho veľkosti a členitosti. To vplýva aj na počet klimatizačných jednotiek. Pri veľkom a členitom dome jedna klimatizačná jednotka nebude postačovať. Prenos tepelnej energie vzduchom je totižto málo efektívny. My sme jednotku osadili do obyvačko kuchyne, čo je v podstate takmer v strede domu. Takéto umiestnenie zabezpečuje tepelnú pohodu na juhovýchodnej strane v obývačke a kuchyni kde sa najčastejšie zdržiavame. Zároveň takto umiestnená jednotka v prevažne otvorenom priestore pozitívne vplýva aj na teplotu v ostatných izbách.

Umiestnenie vnútornej a vonkajšej klimatizačnej jednotky

Pred výstavbou rodinného domu je ťažké určiť či klimatizácia bude nevyhnutná. Preto v každom prípade odporúčam spraviť prípravu. Tá nebude ničím nákladným a neprekvapí Vás dodatočná montáž.

V čom spočíva príprava na klimatizáciu?

Seriózna klimatizácia pozostáva z dvoch jednotiek a to z vonkajšej a vnútornej. Píšem "seriózna" nakoľko rôzne mobilné riešenia nepovažujem za vhodné. 

Klimatizačná jednotka potrebuje sieťové napájanie (pri vnútornej alebo vonkajšej jednotke je potrebné zabezpečiť prívod elektrického prúdu). Vnútorná a vonkajšia jednotka sa prepája sieťovým káblom. Čo sa týka elektrickej inštalácie nejedná sa o nič špeciálne - klasický zásuvkový obvod so samostatným ističom.

Ďalej sa jednotky prepájajú dvojicou medeného potrubia. Na medené potrubie a prepájaci kábel je potrebné vytvoriť trasu cez ktorú neskôr bude možné potrubie natiahnuť. Postačuje napríklad chránička s dostatočnou "svetlosťou" = min 70 mm. Vyhnúť sa je treba "ostrým" oblúkom.

Ilustračný obrázok medeného potrubia pre klimatizáciu

Netreba zabudnúť na odvod kondenzátu. A to rovnako z vonkajšej aj vnútornej jednotky. V zimnom období vyteká kondenzát z vonkajšej jednotky v letnom období z vnútornej. V prípade vnútornej jednotky potrubie pre odvod kondenzátu (prevažne flexi hadička) je potrebné viesť so "spádom", aby dokázal z jednotky vytekať. V prípade vonkajšej jednotky je najvhodnejšie sa vyhnúť akýmkoľvek potrubiam, nakoľko v zime to zamrzne a je treba riešiť ohrev. Najlepšie je jednotku umiestniť napríklad na zemi so štrkovým podsypom do ktorého môže kondenz voľne vytekať alebo niekde v podstrešnom priestore taktiež s možnosťou voľného odtoku kondenzátu (takto to máme my, obrázok vyššie).

Príklad umiestnenia vonkajšej jednotky zdroj: https://www.shopmelmar.eu/tovar/

Ak sa ti tento blog páči prispej na kávu.




Komentáre