AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Sú extetiérové žalúzie nevyhnutnosť?


    Viacerí ste sa ma pýtali, či som neuvažoval o exteriérových žalúziách. Pri odpovedi "nie" akoby pravidlom padla otázka či sa mi neprehrieva dom. Naozaj zabránia exteriérové žalúzie prehrievaniu alebo je to iba marketing? Kedy vôbec exteriérové žalúzie majú význam? Aj o tomto dnešný článok.

     Ak čítate diskusie na internete môže sa zdať, že bez exteriérových žalúzií nezabránite prehrievaniu nízkoenergetického resp. pasivného domu. Poďme od začiatku. Na zvyšovanie teploty v dome majú vplyv dva faktory.
  1. Okná do ktorých svieti slnko
  2. Vonkajšia teplota

     Je logické, že ak počas letných dní neustále svieti slnko do okien, tak to bude mať vplyv na zvyšovanie teploty v interiéri a to aj do neznesiteľných výšok. Tento problém sa dá odstrániť buď situovaním okien pri výstavbe, veľkosťou presahu, alebo exterierovými žalúziami. Extérierové žalúzie nie sú nevyhnutné pokiaľ máte dostatočný presah strechy. 
      
     V mojom prípade som to riešil presne tak. Pozrite sa nižšie na obrázok. Je koniec septembra kedy v noci sú teploty okolo nuly a cez deň pokiaľ nesvieti slnko je chladno. V tomto období je priam žiadúce, aby interiér domu bol vyhrievaný slnečnými lúčmi. V letných mesiacoch sme však okna mali kompletne zatienené (slnko je v lete vyššie). 
    
    V takomto prípade by exteriérové žalúzie nemali absolútne žiadny vplyv na prehrievanie domu. Extérierové žalúzie sú nevyhnutnosťou pri domoch, ktoré nemajú žiadny presah strechy - ploché strechy, alebo nie je zabezpečený iný druh tienenia. Ináč sa jedna o dizajnový prvok, resp. môžu plniť účel klasického tienenia.

Presah strechy v kombinácií s tienením si môžete vypočítať a nasimulovať na rôznych web stránkach. Napríklad tzb-info.cz alebo suncalc.net


     Druhým faktorom, ktorý vplýva na prehrievanie domu je vonkajšia teplota. V dobre zateplených domoch sa vysoká vonkajšia teplota dostáva do interiéru omnoho pomalšie. Ak je leto poriadne horúce, tak aj napriek zatepleniu a tieneniu okien sa teplota v interiéri zvyšuje. 

... tepelná izolácia prehrievanie spomaľuje. 

     Problémom nie je iba vonkajšia teplota, ale aj "život" v dome. V interiéri sa varí, pečie, perie, sprchuje, používajú spotrebiče bez ohľadu na to,či je zima alebo leto. To všetko ma rovnako vplyv na zvyšovanie teploty. Keďže vonku je horúco, tak teplo nie je možné jednoducho odvetrať. Kombinácia vonkajšej teploty a "života" v dome spôsobí prehrievanie domu.

... extérierové žalúzie prehrievaniu nezabránia.
     
     V našom prípade napriek zemnému registru, ktorý do určitej miery zabezpečuje chladenie v letných mesiacoch sa teplota v lete vyšplhá do 27 C. Tento stav trvá približne dva týždne v roku. Nie je to nič, čo by sa nedalo vydržať, no napriek tomu budeme riešiť klimatizáciu. S klímou som počítal už pri návrhu domu. Je to totiž jediný účinný spôsob chladenia. Benefitom klímy je aj efektívny spôsob vykurovania. Klímu som neosádzal, nakoľko som si myslel, že problém môže riešiť zemný register, ktorý nemá dostatočný výkon.

     Ak máte dostatočný presah strechy a zvažujete exteriérové žalúzie iba kvôli domneniu, že Vám vyriešia problém s prehrievaním  nenechajte sa zmiasť. Klíma bude určite lepším riešením a s veľkou pravdepodobnosťou aj lacnejším. 

Ak sa ti tento blog páči prispej na kávu.




Komentáre