AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Exteriér - terasa a chodník

Výhodou akéhokoľvek rodinného domu oproti panelákovým bytom je záhrada. Po úpravách v interiéri prišla na rad aj tá naša.

Terasa v súčasnosti (pred zimou)

V novembri 2016 sme zhotovili konštrukciu pre zastrešenie terasy (zatiaľ bez krytiny). Konštrukcia je vyhotovená z lepeného dreva a má rozmer 7 x 3,5 m. Na strane domu je kotvená priamo do krovu - väzníkov. Na ďalšej strane sú osadené betónové pätky ako možno vidieť z priloženého nákresu.


V apríli 2017 sme osadili krytinu zastrešenia terasy. Jednou z požiadaviek na krytinu bola aspoň čiastočná transparentnosť z dôvodu svetelných podmienok v obývačke a kuchyni. Ďalšou požiadavkou bola trvácnosť. Prvotný nápad bol sklo. Pri cene cca 90 eur/m2 sme to zamietli. Veľa ďalších možností nezostalo. Cenovo dostupný bol komôrkový polykarbonát (tzv. lexan). Na tento materiál sú však rôzne názory a kritika od praskania, zanášania špinou a plesňami až po krátku životnosť. Keďže lexan zostal ako jediný cenovo dostupný materiál bolo rozhodnuté. Zvolili sme mliečny (tzv. opál) lexan hrúbky 10 mm so zosilenou mriežkou (strong). Cena lexanu komplet vrátane pások, hliníkových líšt, skrutiek, dovozu vyšla na 500 eur (20 eur/m2). Aby prestrešenie plnilo účel dlhé obdobie je veľmi dôležitá správna montáž.


Po zhotovení prestrešenia sme zrealizovali podlahu terasy. Aj keď je drevo náročnejšie na údržbu v porovnaní s betónom, plastom, alebo inými materiálmi pôsobí príjemne a v záhrade určite má svoje miesto. Drevo jednoducho nenahradí žiadny iný materiál. Typ dreviny sme volili lokálny a to Červený smrek. Jedná sa o najtvrdšiu z mäkkých Slovenských drevín a je určený do prostredia s opakovanými zmenami vlhkosti a teploty. Cena červeného smreka je v porovnaní s inými alternatívami najnižšia. Veľmi vhodný je taktiež agát. Ten však sa predáva zväčša spájaný - cinkovaním, čo je riziko, že sa spoje po niekoľkých rokoch rozpadnú. Agátové dosky v celosti sú ťažšie dostupné a cenovo podstatne drahšie. 


Podklad pod terasu sme pripravili zrovnaním terénu (v našom prípade nebolo hutnenie potrebné - jednalo sa o rastlý terén). Následne sa rozvinula geotextília a navezením makadamu fr. 8-16 mm sa povrch dorovnal.

Ak sa ti tento blog páči prispej na kávu :)



Na makadam sa uložili podkladné hranoly dimenzie 50x72 mm rovnako z červeného smreka. Rozostup hranolov sa volil do 50 cm (neodporúča sa voliť väčšie rozostupy). Na uložené hranoly sa skrutkovali terasové dosky rozmeru 145 x 28 mm (hrúbka menšia ako 25 mm nie je vhodná). Terasové dosky sme zvolili hladké so zaoblenými hranami. Vrúbkované terasové dosky, ktoré sú dostupnejšie a často považované za protišmykové sú náročnejšie na údržbu. Do drážok zachádzajú nečistoty a voda, dosky je obtiažne prebrúsiť v rámci "obnovy" a pri posúvaní stoličiek to spôsobuje ťažkosti. Terasové dosky sa skrutkovali nerezovými skrutkami rozmeru 4,5x70 (na terasové dosky je nutné používať výhradne nerezové skrutky). Medzi terasovými doskami sa ponechala dilatačná medzera cca 5 mm. 







Podobným spôsobom sa vyhotovili schody a chodník pred domom.



Po zhotovení terasy a chodníka sa terasové dosky natreli ochraným olejom z Lidlu. Tento olej však podľa návodu nie je vhodný pre nezastrešené časti. Napriek opakovaným náterom výsledok nesplnil očakávania. Skúšame preto iné typy ochranných olejov.

Komentáre

  1. Dobry den, chcem sa spytat z coho ste robili krovy na terase pod lexanom - KVH alebo rezivo? A rozmery tychto krovov prosim mate ake - sirka, vyska, dlzka? Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je to klasicke suche rezivo avsak lepene. Krokvy su 70x140, dlhe su 3,4m

      Odstrániť
  2. Dobry den, snad este ste aktivny. :) Mna by zaujimalo ako su spajane krokvy s tramom ktory je chyteny o vazniky .

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, je to spajane cez tzv tesarske papuce tramov

      https://www.google.com/search?q=papuca+tesarska&rlz=1CDGOYI_enSK1098SK1098&oq=papuca+tesarska&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIICAEQABgWGB7SAQg5NDkxajBqN6gCFbACAeIDBBgBIF8&hl=cs&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#vhid=eP4jqU18-9Ds-M&vssid=l

      Odstrániť

Zverejnenie komentára