AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Skutočné prevádzkové náklady nášho rodinného domu. Potvrdí sa to s čím sme rátali ?


Cieľ, ktorý som si dal pred výstavbou je popísaný v úvode tohto blogu nasledovne:
"Tento blog je o svojpomocnej výstavbe rodinného domu s nízkymi prevádzkovými nákladmi. V prvom rade má ukázať, že "pasívny" bungalov sa dá postaviť za cenu klasického "tepelného žrúta", pričom celkové mesačné prevádzkové náklady nebudú presahovať sumu 100 eur." Poďte sa pozrieť či sa to podarilo dosiahnuť.

Otázok ohľadom reálnych nákladov na prevádzku domu mi prišlo za obdobie od kedy píšem tento blog viac. Cieľom pri výstavbe bolo dosiahnuť, aby prevádzkové náklady na rodinný dom neboli vyššie ako 100 eur za mesiac. Keďže je dom plne elektrifikovaný budú na porovnanie potrebné primárne faktúry za elektrinu. Zobral som obdobie posledných troch rokov čo je už dobrá vzorka.








Z faktúr sme za elektrinu zaplatili za rok  v období 1.10.2016 - 30.9.2017 709 eur; v období 1.10.2017 - 30.9.2018 715 eur a v období 1.10.2018 - 30.9.2019 635 eur.

Keďže máme inštalovanú aj fotovoltaiku je potrebné to zohľadniť. Inštalovaný výkon nášho fotovoltaického zdroja je 2 kW. Tento zdroj ročne vyrobí ca 2000 kWh elektrickej energie. Z toho reálne využijeme ca 1600 kWh. Zvyšok pretečie do distribučnej siete bezplatne. Žiaľ takto sú nastavené pravidlá - to čo nespotrebujete a "pretečie" do distribučnej siete vám nikto nezaplatí a nedokážete to viac zúžitkovať. V našom prípade sa jedná o 400 kWh ročne.

Ak by sme nemali inštalovanú fotovoltaickú elektráreň boli by platby za elektrinu nasledovné 1.10.2016 - 30.9.2017 893 eur; v období 1.10.2017 - 30.9.2018 899 eur a v období 1.10.2018 - 30.9.2019 843 eur

Ak tieto čísla podelíme dvanástimi mesiacmi dostaneme v priemere sumu poplatok 73 eur mesačne za elektrinu. V tejto sume je vykurovanie, chladenie, príprava TUV a spotreba všetkých ostatných spotrebičov. K tomuto je treba pripočítať cenu za vodu (70 eur / rok), komunálny odpad (34 eur / rok / 2 osoby), internet a televíziu (276 eur / rok), daň (20 eur / rok) a poistenie (97 eur / rok). 

Po zarátaní všetkých ďalších výdavkov priemerné mesačné náklady sú na úrovni 115 eur. Ak uvažujem aj výrobu z fotovoltaiky, tak výsledná cena prevádzkových nákladov je na úrovni

99 eur za mesiac

Toto naozaj nebol zamer ! Ani som netušil, že takto tesne to vyjde. Pavdu povediac očakával som nižšiu sumu. Avšak poplatok za internet a TV tomu nepomohol. V každom prípade výsledok považujem za splnený cieľ.

Ak sa ti tento blog páči prispej na kávu.









 

Komentáre

  1. dávam veľkú pochvalu a díky za článok.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. s tou TV a internetom by si mal niečo robiť

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to hej 😀 zial potreboval som vacsi upload a nic lacnejsie u nas nie je ... 🙁

      Odstrániť
  3. Obdiv !!!! a jedine, co by som Vam prial by bolo to stastie najst v SR v dobe ked ste zacinal projektanta, co by nemal zlepenu rit zo zalozenia domu na navazke na XPS platni.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem. Noo to bol v tom case problem. Pravdupovediac sa mi ani nechcelo moc hladat lebo by aj boli len cenovo a casom navrhu niekde inde a vzhladom na svah realizaciu a pod. som to nechal tak...

      Odstrániť
  4. videl som, ze mas teplovodnu podlahovku, cim cim ju zohrievas? Elektrokotlom alebo tepelnym cerpadlom?Akosi som sa nevedel dopatrat k informacii.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tento BLOG je fakt TOP! 💪🚀Už len to prekopirovat do Wordu a vytlačiť ako: "návod pre svojpomocnikov".
    Mesačne náklady sú tiež úžasné. Ale aké náklady si mal na stavbu (napr. hrubá stavba (zajlady,dteny,strecha), holodom, atď.)? 👍

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem pekne. Co sa tyka nakladov musel by som pozriet. Uz sa dost pomenili ceny tak moc nema vyznam o tom pisat. Ale cez 100 tis obytna faza so vsetkym vybavenim, zahr. Domcekom, zahradou, terasou a pod. 😉. Hruba stavba bola na tom najlacnejsia.

      Odstrániť
  6. Zdravim , akú značku a typ kotla máte ?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dobrý deň chcem sa opýtať koľko tak stojí ten fotovoltaick systém ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V tom case sa to hybalo na urovni 4 tis avsak 2 tis bola dotacia

      Odstrániť

Zverejnenie komentára