AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Dom vykurujem jednou rýchlovarnou kanvicou. Pozrite sa aké sú náklady.


Zima je pomaličky za nami a je tu čas na zhodnotenie vykurovacej sezóny. Mnohí z Vás ste sa ma pýtali, či naozaj sú náklady na vykurovanie domu také s ktorými som počítal pri jeho návrhu, či sa oplatí takto stavať, aký výkon kotla je v takomto dome potrebný, či sa oplatí investovať do "záložných zdrojov vykurovania" a aké sú náklady na vykurovanie a na prevádzku domu.

Máme za sebou jednu z najtuhších zím za posledné obdobie a aj keď nie som priaznivec zimného obdobia som úprimne rád, že takáto zima prišla práve teraz. Prečo? Veľmi nízke teploty ukážu chyby, ktoré boli spravené pri výstavbe a to vo forme nežiadúceho kondenzovania v miestach kde to "fučí", alebo v miestách, na ktoré sa pri zatepľovaní akosi "pozabudlo". Tuhá zima taktiež "odskúša" rekuperačnú jednotku (v mojom prípade aj zemný register), ukáže to, či navrhnutý výkon kúrenia postačuje a nakoniec "spočíta" náklady na vykurovanie.

Čím sa vykuruje?

V dome je inštalovaný elektrokotol Protherm Raja 6k (výkon 6 kW), ktorý je napojený na teplovodnú podlahovku. Jedná sa o kotol s najnižším výkonom aký vôbec možno na trhu bez problémov dostať. Výhodou tohto kotla je možnosť jeho regulácie výkonu po 1 kW (od 1 po 6 kW). V našom prípade kotol bežal celú zimu na maximálny výkon 2 kW. Výkon 2 kW je výkon jednej rýchlovarnej kanvice, preto to porovnanie v názve článku. 

Vykurovacie obdobie

Vykurovať sme začali niekedy koncom septembra 2016 a skončili 1. apríla 2017 čo je plus mínus doba šiestich mesiacov.

Na akú teplotu sa vykurovalo?

V rôznych článkoch sa dočítate, že optimálna teplota v obytných miestnostiach je 21 °C. V spálni o čosi menej a v kúpeľni o čosi viac. S touto teplotou rátajú aj mnohé výpočtove programy. Môj názor je, že teplota vnútorného priestoru je veľmi individuálna záležitosť. Niekomu je horúco už pri 20 °C, inému zima aj pri 23 °C. Nám 21 °C pri pokojnom sedení jednoducho nestačí nech sa snažíme koľko chceme a zasa pohybovať sa po dome s niekoľkými vrstvami oblečenia nie je nič príjemné. Termostat bol preto nastavený na 22,5 °C s hysteréziou 0,3 °C. To znamená, že kúrenie zaplo v okamihu keď teplota v obývačke, kde je termostat umiestnený klesla na 22,2 °C. Nábeh podlahovky trvá určitý časový interval, kedy teplota klesla na úroveň maximálne 21,5 °C. Po dosiahnutí teploty 22,5 °C sa kúrenie vyplo. Z toho vyplýva, že teplota v dome sa hýbala v rozmedzí 21,5 °C - 22,5 °C (v slnečných dňoch teplota vystúpila aj nad 23,5 °C). V spálni, ktorá je situovaná na severozápad bola teplota o 1 až 1,5 stupňa nižšia čo sme docielili umiestnením spálne a jemnou reguláciou podlahového kúrenia.

Vývoj teplôt 

na zaznamenávanie interiérových a exteriérových parametrov sa použila online meteostanica Netatmo, ktorá namerané hodnoty zaznamenávala v päť minútových intervaloch. Záznam sa vykonával od začiatku decembra 2016. V období od októbra do decembra sa záznam nevykonával (teploty v tomto období sa hýbali v rozmedzí -5 °C až + 10 °C). Priebeh teplôt je na nasledovnom grafe.


Z grafu v období medzi 7. 12. 2016 až 1. 4. 2017 bola najnižšia vonkajšia teplota dňa 8. 1. 2017 o 7:09 a to -22,8 °C.

Celková spotreba elektrickej energie za rok a spotreba tepla

V dome sa za rok spotrebovalo celkovo 7161 kWh elektrickej energie (vykurovanie, varenie, svietenie, spotrebiče, priprava TUV). Z toho spotreba elektrickej energie na vykurovanie činila 2807 kWh, čo pri prepočte na podlahovú plochu 110 m2 je 25,52 kWh / m2 za rok. Pri návrhu rodinného domu sa uvažovalo s hodnotou 25 kWh/m2 za rok, čo sa potvrdilo.

Náklady na prevádzku domu

Koncová cena elektrickej energie vrátane všetkých poplatkov (fixná, variabilná sadzba, DPH, distribúcia vrátane dodávky ... jednoducho tá, ktorá "odtečie" z vrecka) je momentálne 0,122 eur / 1 kWh. Pri tejto cene je náklad za celkovú spotrebovanú elektrickú energiu: 7161 x 0,122  = 873,64 eur / rok. Z toho cena za kúrenie predstavuje: 2807 x 0,122 = 342,45 eur / rok.
Po prepočte je celkový mesačný náklad na elektrickú energiu 873,64 eur / 12 = 72,8 eur a z toho náklad na kúrenie predstavoval: 342,45 / 12 = 28,54 eur.

Celková prevádza domu pri náklade 72,8 eur mesačne za elektrickú energiu, k čomu sa pripočíta náklad na vodu (cca 3 eur), daň (3,33 eur), odpad (0,83 eur), poistenie (7,5 eur),  predstavuje spolu 87,5 eur.

Na záver tohto článku

Cieľom bolo postaviť dom, ktorého náklad na prevádzku neprekročí sumu 100 eur za mesiac, pričom obstáravacia cena nebude o nič vyššia oproti "štandardným" domom. Ročná prevádzka potvrdila výpočet. Keďže táto zima sa radila medzi tie tuhšie nepredpokladám, že by množstvo energie na vykurovanie v ďalšom období malo byť väčšie. Do budúcna sa uvažuje s osadením klimatizácie, ktorá o čosi zvýši prevádzkové náklady (do 100 eur je ešte nejaká rezerva), ale to už je na samostatný článok.


Pozn. Náklad 100 eur za mesiac je závislý predovšetkým od ceny elektrickej energie, ktorá sa v čase môže hýbať (zväčša smerom nahor). preto aj mesačný náklad môže byť v ďalších rokoch vyšší. Rozhodujúce je však množstvo spotrebovanej energie.

Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.






zdroj prvého obrázka: http://www.villaggiodellemeraviglie.com/news/

Komentáre

  1. My kúrime elektrinou a keby sme si teraz mali vybrať kúrenie, tak si ju vyberieme znova. Z kúrenie nie je žiadny neporiadok, je to bez práce, takže čo viac si priať. V podlahe máme také špeciálne vykurovacie fólie , ktoré nám dom krásne vykúri.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aku máte tarifu ? D4

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pozdravujem. Ako ste doteraz spokojný s elektrokotlom? Teplu vodu ako pripravujete? Máte zostavu so 117 litrovým zásobníkom , alebo to máte nejako ináč poriešené? . Ja mám v projekte tepelné čerpadlo , ale nejako extra sa mi doň nechce ísť. Žiadosť na stavebné povolenie sme podávali v novembri 2020 , takže nemusíme spĺňať A0 a budeme mať vetranie s rekuperáciou a zvažujem nejakú menšiu akumulačku ku kotlu , ktorá by bola doplnená o špirálu s fotovoltiky a slúžila ako prietokový ohrievač na teplú vodu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Elektrokotol bez problemov. Na teplu vodu mam samostatny obycajny elektricky bojler Drazice OKCE 200, ktory ma suchu vykurovaciu spiralu (pri tvrdej vode ako je u nas je to nevyhnutnost). Rovnako bojler bez problemov. Mam aj fotovoltaiku, ktora napaja spotrebu domu a prebytok pomocou watroutra smeruje do bojlera ;). Tepelne cerpadlo je potrebne zvazit vzhladom na jeho cenu a navratnost ;)

      Pekny den

      Odstrániť
    2. Veď práve tá návratnosť a zrejme aj drahší servis , zložitejší systém a v neposlednej rade vonkajšia jednotka má tiež svoju zvukovú kulisu, ktorá by mohla obťažovať nielen mňa, ale aj susedov. Každopádne prípravu na tepelné čerpadlo mám a na fotovoltiku tiež , tak uvidím ako sa rozhodnem :-)

      Odstrániť
    3. Priprava nestoji takmer nic tu spravit treba. Vserko co je komplikovane bude aj drahsie na servis. S tym treba pocitat 😉.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára