AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Strašiak menom rekuperácia. Pár jednoduchých tipov ako na svojpomocnú realizáciu

Keď napíšete do "googla" slovo rekuperácia a začnete brázdiť internetom zistíte aká je drahá, nezdravá, nehygienická, neúčinná, nevyhnutná, potrebná,  a kopec iných protichodných názorov, ktoré vo vás vyvolajú zmiešané pocity. To, že rekuperácia v dnešnej novostavbe je samozrejmosť a bez tohto prvku sa dá zaobísť len ťažko som napísal v predchádzajúcich článkoch. Teraz uvediem pár základných tipov na svojpomocné vypracovanie návrhu a na svojpomocnú inštaláciu.



1. V potrubiach sa množia baktérie, čo je nehygienické

Je to aj nie je pravda. Ak je reč o potrubiach slúžiacich na odvod vzduchu nie je problém, keďže tento vzduch je odvádzaný mimo dom. Otázne je potrubie cez ktoré sa vzduch privádza. Na to, aby baktérie alebo plesne vznikli a množili sa musia byť splnené podmienky. Baktérie milujú vlhko a teplo, no neznášajú prievan. Rekuperačná jednotka má bežať nonstop. Netreba sa báť. Na takúto preádzku sú jednotky navrhnuté. Nepretržitá prevádzka zabezpečí kontinuálne prevetranie domu a zamedzi vzniku prípadných baktérií. Mnoho výrobcov ponúka postriebrené potrubia za poriadne príplatky. Podla môjho názoru sa viac jedná o marketing ako o prínos.

 2. Aký priemer potrubia?

Čo sa dimenzie týka pri potrubiach na vedenie vzduchu platí čím väčší priemer, tým nižšia tlaková strata a tým je to lepšie. Totižto vysoké tlakové straty potrubného systému vplývajú na spotrebu rekuperačnej jednotky, účinnosť a povedal by som, že aj životnosť. Niektoré jednotky si s vyššími tlakovými stratami dokážu poradiť len s ťažkosťami. Nie je však nutné to príliš preháňať. Pri dĺžkach jednotlivých vetiev povedzme do 20 m (stredne veľké rodinné domy) postačuje voliť potrubie 90 mm. Pri menších prierezoch sa osádza viac paralelných potrubí, čo nie je efektívne. Menší prierez ako 90 mm by som nevolil.  

3. Hranaté, alebo okrúhle? 

Hranaté potrubie v porovnaní s okrúhlym pri tom istom priereze má vyššie tlakové straty. Z toho vyplýva, že ak si mám vybrať volím okrúhly prierez potrubia. Hranaté potrubia sa zvyknú voliť ako kompromis ak je nutnosť šetriť priestor, prípadne ak priestorové možnosti neumožňujú použitie okrúhlych prierezov.

4. Aký typ potrubia?

Na trhu sú potrubia rôzneho vyhotovenia. Najpoužívanejšie sú Sonoflex, Spiro, plast. Ako základný a najvhodnejší materiál sa uvádza spiro potrubie.

Spiro potrubie je považované za "starú" klasiku na vedenie vzduchu. Tento typ potrubia sa používa asi najdlhšie a vo veľkých prevádzkach (obchodné domy, výrobné haly a pod.) sa volí výhradne. Ako výhoda je možnosť použitia veľkých prierezov pre vedenie veľkých prietokov, malá tlaková strata. Nevýhody sú hlavne v menších objektoch kde je potrebne na vedenie týchto rúr vytvoriť dostatok priestoru, náročnejšia montáž s použitím rôznych tvaroviek atď. 


Hranaté plastové potrubie ako už bolo vyššie spomenuté sa dá považovať ako kompromisné riešenie v tých prípadoch, keď sa rekuperácia a rozvody osádzajú dodatočne a priestorové možnosti neumožňujú voliť iný typ potrubia. 


Potrubie sonoflex sa vyznačuje vysokou flexibilitou a ďalšou výhodou je tepelná izolácia, ktorá tvorí súčasť tohto potrubia. Nevýhody vo forme vyšších tlakových strát, možnosť zalomenia stien, takmer žiadna možnosť prípadného čistenia z neho robí potrubie s obmedzeným použitím. Vhodné je na použitie pre hlavný prívod, resp. vývod vzduchu z rekuperačnej jednotky
Flexibilné plastové potrubie je v tomto smere asi najmladšie. Vyrába z polyetylénu vo viacerých prevedeniach vnútorného povrchu s antibakteriálnymi, protiplesňovými a antistatickými úpravami. Potrubie je dostať v rôzných dimenziách a je balené v roliach po 50m. Výhodou tohto potrubia je veľmi jednoduchá montáž, flexibilita a koniec koncov aj cena. Potrubie je identické s káblovými chráničkami avšak pri tomto type sa deklaruje nezávadnosť na vedenie vzduchu. Osobne to pokladám za marketing. Toto potrubie je možné považovať za optimálne pre použitie v malých a stredne veľkých objektoch.

5. Ako navrhnúť rozvody?

Rozvody je možné prevádzať buď hviezdicovým spôsobom čo znamená, že do rozdeľovacieho boxu je privedený hlavný prívod a z tohto boxu sú vyvádzané potrubia do jednotlivých miestností, alebo tzv. stromčekovým spôsobom, kde na jedno hlavné potrubie sú v trase napájané odbočky vedúce do miestností. Jedna z nevýhod stromčekového usporiadania rozvodu je potreba voľby väčších prierezov pre hlavné potrubie. V prípade použitia flexibilného plastového potrubia je výhodnejšie použiť hviezdicové usporiadanie.

6. Akú rekuperačnú jednotku zvoliť?

Zdroj: www.ventilationnews.com
Rekuperačná jednotka je srdcom vetrania. Na trhu je veľa výrobcov. Jednotky sa líšia hlavne kvalitou prevedenia, typom motorov a typom výmenníka od čoho sa odvíja samozrejme cena. Porovnanie jednotiek je na samostatnú tému. Ja som mal možnosť porovnať jednotky Sentinel Kinetic B 270, ktorej cena sa pohybuje niekde okolo 1200 eur a jednotku Komfovent PP 300 s cenou okolo 2200 eur. Jednotky sú prakticky v rovnakej výkonnostnej triede (max. výkon okolo 300m3/hod) a pre použitie v malých a stredne veľkých budovách, ktoré trvalo obývajú cca 4 ľudia sú úplne v poriadku. Obidve sú funkčné a určite splnia účel. Avšak ak by ste si ich dali k sebe, tak zistíte, že cenový rozdiel je naozaj opodstatnený. Sentinel jednotka obsahuje nemeniteľné filtre, vyrobená je z plastu a polystyrénu, ma o čosi vyššiu hlučnosť a o čosi horšie si poradí s vyššími tlakovými stratami. Jednotka Komfovent je iná liga čo sa spracovania týka. Kovové robustnejšie telo, lepšie odhlučnenie, kvalitnejšie vymeniteľné filtre, lepšie parametre pri vyšších tlakových stratách. Je to tak, ako by ste porovnávali napríklad Škodu Octavia a Audi A8. Obidve autá vás spoľahlivo odvezú, no rozdiel v nich je veľký.

7 Aký výkon rekuperačnej jednotky?

Maximálny výkon rakuperačnej jednotky sa uvádza v m3 / hod, čo znamená koľko m3 vzduchu dokáže rekuperačná jednotka vymeniť za jednú hodinu pri maximálnom výkone. Často sa mylne navrhuje jednotka v závislosti od objemu vzduchu v nehnuteľnosti. Pri väčších domoch potom vychádzajú predimenzované jednotky napriek tomu, že dom trvalo obývajú napr. maximálne 4 osoby, čo vplýva na obstarávaciu cenu. Výkon jednotky je potrebné voliť v závislosti od predpokladaného počtu trvale žijúcich osôb. Pre ľahšie domáce práce je sa uvažuje podľa normy s výmenou vzduchu 30 m3 / hod. Návrh jednotky pre 4 osoby je teda: 4 x 30 = 120 m3 / hod. Nemožno však uvažovať s tým, aby jednotka bežala nonstop na 100 percent výkonu, nakoľko to má vplyv na hlučnosť, účinnosť, ako aj životnosť. Uvažujme teda s kontinuálnym behom na 50 % (reálne to bude tak okolo 30%). 120 m3/hod x 2 = 240 m3/hod. Toto je minimálny požadovaný výkon jednotky. Pripočítaním rezervy je vhodná jednotka s maximálnym výkonom okolo 300 m3/hod. O tom, ako vetrať, a ktoré parametre sú pri vetraní dôležité som napísal tu.

8. Dá sa dom chladiť zemným registrom?

Nech si každý hovorí čo chce jednoducho zemným registrom sa dom chladiť nedá. Zemný register nemá na to dostatočný výkon. Zabráni resp. obmedzí tak maximálne zimné zamŕzanie výmenníka v prípade, že rekuperačná jednotka nie je vybavená predohrevom vzduchu. V prípade, že má byť zemný register vybudovaný z drahého postriebreného alebo ináč marketingovo upraveného potrubia, ktoré sa všade možne odporúča je finančne nenávratný a jeho vybudovanie stráca akýkoľvek význam.

Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.





Zdroj prvého obrázka: www.vetranie.sk




Komentáre