AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Plávajúcu podlahu sa neopovážte nerobiť sami!

Ide o druhú najjednoduchšiu vec na stavbe hneď po podlahovom kúrení. Žiadna jadrová fyzika. To určite zvládnete sami.






Pred pokládklou podlahy sa poter očistil a poriadne povysával. Následne sa osadila klasická LDPE fólia a na ňu 2 mm podložka pod plávajúcu podlahu. Špeciálne podložky pod podlahu kvôli podlahovému kúreniu nie sú dôležité. Použiť je potrebné čo najtenšiu podložku aby tepelná vodivosť bola čo najlepšia. Na fóliu sa ukladala podlaha s dilatáciami od stien na jej hrúbku, t. j. 8 mm. Dilatačné podložky sa narezali zo zvyškov podlahy.

Prešli sme niekoľko obchodov špecializujúcich sa na podlahové krytiny. Boli sme ochotní zaplatiť za m2 do 16 eur. Nič z týchto podláh však nebolo to pravé. Nakoniec sme si povedali ... skúsme Merkury Market. Aj keď voči tomuto obchodu je veľa stavebníkov skeptických z dôvodu zlej kvality nám sa podarilo práve tam vybrať podlahu, ktorá sa nám páčila najviac. Podlaha Dub Oxford AC4 hrúbka 8 mm, cena 8,72 eur/m2. Spotreba podlahy 95,88m2. Rezervu sa podarilo vyrátať tak, že sa zvyšilo naozaj len pár kúskov. Plávajúcu podlahu s hrúbkou menšou ako 8 mm a triedou oteruvzdornosti nižšou ako AC4 neodporúčam kupovať. Tenšie podlahy zvyknú praskať v spojoch/zámkoch.


Pokládka podlahy išla veľmi rýchlo. Za dva dni som ju položil sám v celom dome. Ďalší pol deň zabrala príprava lištovania. Podlaha sa rezala pomocou pokosovej píly, ktorá zaručila veľmi rýchly a hlavne rovný rez (naozaj odporúčam). Na komplikovaniejšie dorezy sa použila priamočiara píla.  



Položená podlaha vrátane lištovania. Lišty ku podlahe boli použité biele výšky 80 mm a hrúbky 15 mm. Tieto lišty sa v rohoch zarezávali pod 45 stupňovým uhlom.



Biela podlahová lišta. Povrch lišty je pretierateľný akrylatovými farbami. Cena za 1 bm lišty 2 eura. K lištám existujú kovové príchytky na stenu. Tie sú pomerne drahé a po odskúšaní nie sú dobré. Lišta sa k stene nedá pri malých nerovnostiach dotlačiť a dosť "pruží". Škáru medzi lištou a stenou je potrebné pretmeliť, no pri ukotvení lišty pomocou príchytiek by akýkoľvek tmel praskol. Preto sa lišty na stenu lepili pomocou lepidla Jumbo.










Lepidlo Jumbo je Zložením podobné lepidlu Mamut od Den Bravenu avšak počiatočná lepivá sila je väčšia a taktiež aj lepivosť po vytvrdnutí. Drží naozaj dobre. Lišta sa dá odtrhnúť len s časťami omietky.










Nanesené lepidlo. Lišty sa prilepili len tie, ktoré nebudú vplývať na osadenie dverí, skríň atď. Ostatné sa dolepia neskôr. 






Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.




Komentáre

  1. Ahoj , plavacku si daval aj do zadveria?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, nie. V zadveri je dlazba. No na nu budem davat odolny koberec. Nemusela ani byt :). Koberec je vhodnejsi - neroznasaju sa tak necistoty, v zime voda, atd.

      Odstrániť
  2. Ahoj , v kuchyni to po rokoch ako vyzerá ? Není poškodená ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mali sme obavu ale je to uplne v poriadku. Nepadaju nam hrnce ani noze 😉. Takze odporucam.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára