AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

WC a kúpeľňa od A po Z

Obklad, dlažba, hydroizolácia sprchovacieho kúta, osadenie vane, osadenie WC, detaily










Obmurovanie "Geberitov" sadrokartónom. Spodná časť sa zaliala betónom, čím sa WC úplne zastabilizuje. 






WC obložené. 


Príprava na obkladanie kúpeľne. Veľmi dôležité je správne rozmerať kachličky, aby boli dodržané línie špár.   


Gresová dlažba formátu 30 x 60 cm hrúbky 9 mm. Rovnaká dlažba sa použila na podlahy aj na steny. Žiadné listely, ani používanie rôznych dekorov. Ide o zachovanie čistých línií. Pri pokládke bola jedna z hlavných zásad vyhnúť sa malým dorezom. To znamená, že všade tam, kde je potrebné dlažbu skrátiť by jej časť nemala mať menšia ako 20 cm. 




Sprchovací kút bude bez vaničky so sklenenou zástenou. Z tohto dôvodu bolo potrebné zrealizovať poriadnú hydroizoláciu stien a podlahy. V prvom rade sa pripravené steny prebrúsili (aby neobsahovali ostré časti) a napenetrovali z dôvodu zjednotenia savosti podkladu.


Sprchovací kút napenetrovaný. 


Po uschnutí penetračného náteru sa natreli kúty a rohy jednou vrstvou hydroizolačného náteru. 


Hydroizolačný náter určený do exteriéru. Voči tomu, ktorý je určený do interiéru je navyše odolný voči mrazom. Nie že by to bolo potrebné no za rovnakú cenu prečo nie :). 


Do čerstvej vrstvy hydroizolačného náteru sa vložila rohová flexibilná páska. Táto páska sa použila iba v prípadoch rovných kútov a rohov.




Následne sa rohová páska pretrela druhou vrstvou hydroizolačného náteru. 


Rovnako sa ošetrili všetky rohy a kúty, ktoré budú prichádzať do styku pravidelne s veľkým množstvom vody


Hydroizolačným náterom sa natreli časti stien. 




V ostatných prípadoch sa na rohy a kúty použila butylová páska. Jedna sa o TOP vodotesnú a vzduchotesnú pásku na trhu. Je podstatne lepším riešením ako páska na obrázkoch vyššie. Touto páskou sa dajú spoľahlivo ošetriť aj ťažko dostupné miesta. 


Nika v sprchovacom kúte bude často vystavovaná veľkému množstvu vody, preto je nevyhnutné precízne zaizolovať všetky detaily. 


Vodotesnosť zaručená 


Steny sprchovacieho kúta sa pretreli druhou vrstvou hydroizolačného náteru. Prvá vrstva sa nanášala štetcom vo vertikalnom smere. Druhá výdatnejšia vrstva sa naniesla naprieč prvou vrstvou.  


Vo všeobecnosti platí, že hydroizolovať je potrebné tak dobre ako sa na miestách bude vyskytovať voda.  To znamená že podlaha, nika a časť stien cca 1 x 1,5 m bude vystavovaná veľkému množstvu vody často, preto vrstva hydroizolačného náteru je hrubšia (náter na stenách prevedený 2 krát, ďalej od pôsobenia vody už len raz). Steny sú v podstate vystavované vode menej z dôvodu, že voda sa na nich nedrží, ale steká dole. Navyše cez dlaždicu voda neprejde len cez škáry, ktorých je málo.


Do steny medzi dlždice sa vertikálne osadil klasický hliníkový U profil, do ktorého sa vloží sprchová zástena. Al profil sa podlepil Mamutom.




Časť kúpeľne obložená a vyšpárovana. 

Použitá gresová dlažba. Absorbcia vody menej ako 0,5 %. 


Pri obkladaní stien sa prvý rad vynechal. Výška prvého radu sa volila opäť tak, aby nevznikol malý "dorez" pri strope. Spodný rad nikdy netreba voliť úplne na presno, ale počítať s odrezaním aspoň 5 cm kvôli spádu v sprchovacom kúte, nerovnosti podlahy atď. Po obložení stien sa mohla hydroizolovať podlaha v sprchovacom kúte. Postup bol podobný ako v prípade stien.


 Opäť sa na kritické miesta použila butylová páska






 Kúty a kritické miesta ošetrené.


Druhá a následne tretia vrstva hydroizolačného náteru. Keďže podlaha bude spolu s nikou najviac vystavovaná vode použili sa 3 nátery. Štetcom sa vždy nasledujúca vrstva nanášala kolmo na tú predchádzajúcu. Tým sa zalievajú "póry" po štetci.


Po dlhšom čase dorazila vaňa. Jedná sa o akrylatovú vaňu Ravak Avocado. Ravak som považoval za slušnú spoločnosť. Detaily vane ma však sklamali. Spôsob uchytenia vane o stenu len pomocou malých plastových príchytiek. Rovnako nie veľmi dobre poriešený spôsob uchytenia panelu k vani. Dúfam však, že kvalita vane nebude rovnaká ako detaily.

Väčšina ak nie všetci výrobcovia akrylatovych vaní uvádzajú vo svojich návodoch montáž vane na finálny obklad pomocou príchytiek väčšinou plastových. Niektorí následne odporúčajú použiť na pripojenie vane k stene absolútne neestetický vaňový profil iní extrémisti zasa vyplniť vzniknutú "medzierku" sanitárnym silikónom. Jednoducho celé zle. Dovolím si tvrdiť, že v starých socialistických bytoch s umakartovými jadrami je napojenie vane na stenu vyriešené lepšie. Prečo vaňu neosádzať tak ako kážu? Tu je niekoľko dôvodov:
  1. Nie každá vaňa je úplne pravouhlá. Tým v niektorých miestách vznikne škára rádovo niekoľko mm.
  2. Nie všetky kúty/steny sú úplne pravouhlé. Platí to čo v bode 1.
  3. Pokiaľ sa osádza rohová vaňa, tak roh takejto vane nie je "ostrý", ale nachádza sa tam pomerne veľký oblúčik, čím po prisunutí vane k stene vznikne v kúte diera, ktorú vyplniť silikónom nie je vhodné.
  4. vaňový profil je neestetický (je to však vec vkusu) a ponúka viacero miest do ktorých môžu zachádzať nečistoty čo bude skôr či neskôr plesnivieť.
  5. Ak sa vaňa na stenu napojí pomocou silikónu, tak ten sa časom takmer s určitosťou v niektorých miestách odpojí od vaňe, prípadne steny. Tým, že sa vaňa napúšta a vypúšta určitým spôsobom dochádza k malým pohybom. Tieto pohyby môžu zapríčiniť "povolenie" silikónu. Postačuje maličká mikro trhlinka okom takmer neviditeľná do ktorej sa dostanú nečistoty a pleseň je zaručená. Takéto napojenie navyše nie je vkusné.
  6. V prípade netesnosti môže za vaňu zatekať voda
  7. Údržba s čím súvisí čistenie je pri napojení pomocou silikónu zložitejšia


Logika hovorí, že vaňu je vždy lepšie umiestniť pod obklad. Ak steká voda po obklade, tak tá stečie po vani dole a nebude sa zdržiavať v kútoch. Pri použití plastových príchytiek pre montáž vane k stene a následným obložením nad vaňou sa stráca možnosť prípadnej demontáže v budúcnosti. Otázkou zostáva koľko krát počas životnosti kúpeľne sa mení vaňa. Niekedy sa vane nemenila počas životnosti kúpeľne ani raz. Keď som však videl ako sú prevedené "moderné" akrylatové vane určite by som si jednoduchú možnosť demontáže ponechal aj keď sám o takejto demontáži pochybujem. Pribalené príchytky k vani podľa môjho názoru boli nedostatočné. Pri kotvení v pórobetóne o to viac. Jednoducho stabilite vane pripevnenej tými to príchytkami som neveril. Zvolili sme preto kompromis. Na stenu sa pripevnili v úrovni vane plastové profily (plast nesplesnivie, nezhnije ani nezhrdzavie ak by tam aj čosi zatieklo. Profily sa zvýšili z plastových okien). Na osadené profily sa nalepila butylová páska (ktorá sa zvýšila z realizácie parozábrany). Takto sa vytvorila plocha, na ktorú vaňa dosadne. Butyl zabezpečí vodotesnosť a vyrovná malinke nerovnosti. Následne sa osadilo pár kusov pribalených plastových príchytiek v potrebnej úrovni. Tie sa však osadili iba na miesta ku ktorým bude prístup po odklopení predného panelu. Tieto príchytky budú fixovať vaňu pri stene len vo vodorovnej úrovni.


Na okraj vane sa nalepila butylová páska a vaňa sa osadila k stene. Napojenie vane a steny sa vyplnilo polyuretánovým tmelom. Po uschnutí sa doložil obklad z hornej strany vane.




Systém pre "zacvaknutie" panelu. Plech nevojde vyššie a o 1 - 2 mm bude tvoriť medzeru medzi panelom a vaňou.


To je rezerva na sifón, čo? Doslova som ho tam natlačil. Keďže panel je robený úplne na presno nie je absolútne žiadny priestor na posun vaňe či už smerom nahor, alebo dole. Navyše sifón som asi 4 krát musel rozobrať keďže stále bola niekde netesnosť.


Originál uchytenie panelu. Vidíte dobre. Suchý zips. Keď som to videl, tak som si myslel, že je to len vtip :). Žiaľ ... nebol.


 Panel osadený. Zázraky sa robiť nedajú. Na to aký "super" panel to je podarilo sa ho osadiť bravúrne.


Keď dôjde trpezlivosť práskne sa aj skrutka.


Škára medzi vaňou a obkladom vyplnená farebným silikónom. Takto to má byť.








 Detail podlahového žľabu.


 Použitá špárovacia hmota. Farba doladená ku farbe gresu.




Kúpeľňa a WC obložené. Spolu 57m2 obkladu a dlažby. Odpad vznikol cca 20 %. Čím väčší formát kachličiek, tým väčší odpad. S tým treba počítať. Spolu sa použilo viac než 68 m2 gresu. Cena 16,6 eur/m2. Cena za prácu vrátane obmurovania WC, upravy niky, Joly hrán, špárovania 1000 eur.


Osadenie krytu batérie a sprchy.




 Osadenie WC v kúpeľni. WC misa sa osádza na penovú podložku, ktorá sa nakoniec oreže. Škára sa vyplní sanitárnym silikónom.


Škára vyplnená sanitárnym silikónom.


Už aj s tlačítkom. Pravdu povediac to tlačidlo sa mi nepáči no keďže sa kupovali komplety WC v akcii nebol možný výber. Koniec koncov výmena je kedykoľvek možná.


Už len doplniť sklenenú zástenu.




Tie dvierka samozrejme nie sú modré ... je na nich fólia.


 Zostáva namontovať skrinku s umývadlom a zrkadlo.






 Podomietková termostatická batéria Ravak.


Malé WC s osadenou skrinkou a umývadlom - dokončené

Osadená sprchová ružica 


Sprchová ružica priamo zo stropu. Obrázok prípravy nižšie. Priemer ružice 30 cm. Aj keď pri objednávaní sa zdalo, že je celo chrómová stred je v skutku plastový. Za 20 eur cez to všetko dobra kúpa. 


Nostalgia na pripravené potrubie pre sprchovú ružicu.

Kúpeľňa dokončená.

 Sklenená sprchová zástena

Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.




Komentáre

  1. Pekná práca aj kúpeľňa.
    Nech vám dobre a dlho slúži.
    Lukáš

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Môžem sa opýtať odkiaľ je skrinka s umývadlom?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry vecer, skrinka je na mieru a umyvadlo som kupoval cez eshop (Marmy CARMEN dvojumývadlo 120 cm z liateho mramoru, rozmery: 120 x 46 cm)

      Odstrániť
  3. Zdravím. Prosím Vás, aká je šírka sklenenej zásteny? Plánujem ju urobiť podobne, obávam sa, aby mi spoza nej príliš "nečapalo" :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zastena ma sirku 120 cm a je tu uplna parada - nic vonku necape. Pod 100 cm by som uz nesiel.

      Odstrániť
  4. Dobrý deň,

    chcel by som sa spýtať, ako ste urobili niku v sprchovacom kúte. Je vytvorená SDK alebo zasekaná/vymurovaná z porobetónu? Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry vecer, nika je vysekana v porobetone a na zadnej strane je SDK kvoli tomu ze porobeton ma 15 cm (nebolo by mozne to takto vysekat). :)

      Odstrániť
  5. Dobrý den, jak je prosím skleněná zástěna uchycená dole na dlažbě? Je to jen nalepené na silikon?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano dole je nalepena. Nie som isty ake lepidlo ale asi silokon. Robil to sklenar.

      Odstrániť
    2. Je vhodné dať k zástene aj spodnú AL U lištu? Mi to len na silikón pripadá málo pevné...

      Odstrániť
    3. Bez ALU listy v spodnej casti mi poradil sklenar. Tiez som mal obavy ci to staci. S odstupom casu mozem povedat, ze to bolo dobre rozhodnutie. Do listy bude casom tiect voda a nepekne plesniviet. Silikon drzi aj po 5 rokoch bez problemov.

      Odstrániť
  6. Ako je riešený spád k odtokovému žľabu? Je v celej časti, teda aj naľavo od žľabu? Inak gratulujem, pekne riešená kúpeľňa.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujem. Spad je rieseny iba v casti kde je sklenena zastena. V casti vstupu do kuta nie je spad. Spad je minimalny - asi 3 mm.

      Odstrániť
  7. Tiež máme zdokumentovanú stavbu rekonštrukciu kúpeľne, ale ešte som nemala chuť sa na fotky pozerať :-D . Ešte totiž nemáme úplne hotovo. Čakáme ešte na nábytok . Ostatné veci už máme, takže kúpeľňu normálne používame a som rada, že je rekonštrukcia za nami. Stálo to za to, je teraz oveľa krajší :-) .

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára