AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Sadrokartón III. časť - montáž sadrokartónových dosiek

Po osadení rozvodov vzduchotechniky a kabeláže pre svietidlá sa začalo s montážou sadrokartónových dosiek. Po ich osadení sa pretmelili spoje a následne prebrúsili.

Rozvody vzduchotechniky ako aj kabeláž pre budúce svietidlá sú pripravené.



Tzv. klzné napojenie sadrokartónového stropu na murované steny. Pod UD profil sa na stenu nalepila klasická maliarska papierová páska (dajú sa kúpiť aj špeciálne pásky na to určené. Papierová, alebo iná páska splní rovnaký účel). Následne sa sadrokartónové dosky osadili tesne k tejto páske (škára 0-2 mm). Po osadení sadrokartónových dosiek sa niekoľko krát pretmelia spoje SDK dosiek, prebrúsia, strop sa napenetruje a natrie jedným náterom interiérovej farby. Následne sa medzera medzi SDK doskami a murivom vyplní akrylatovým tmelom a prebytočná páska sa oreže. Ďalším interiérovým náterom sa upravený kút pretrie. Nepoužívali sa žiadne rohové pásky. Prečo? Spoj medzi stenou a sadrokartónovým stropom ak má prasknúť tak praskne a nezabránia tomu žiadne rohové pásky. Na to či napojenie sadrokartónoveho stropu na murované steny praskne alebo nie vplyva veľké množstvo faktorov ako napr. vlhkosť a teplota na stavbe, rôzna tepelná roztiažnost materiálov, použité SDK dosky, technologický postup atď. Celá pointa kĺzneho napojenia nie je v zabráneniu prasknutia napojenia, ale práve naopak. Papierová páska poslúži ako dilatácia a v prípade prasknutia spoja sa vytvorí mikrotrhlinka práve v mieste pretretej papierovej pásky. Takáto prasklinka nebude kaziť vizuálny dojem a v prípade potreby sa dá veľmi jednoducho opraviť jemným pretretím kúta interiérovou farbou. 

Prasklina v mieste napojenia sadrokartónoveho stropu na stenu. V tomto prípade bol pravdepodobne použitý akrylatový tmel, ktorý mal zabezpečiť pružné napojenie stropu na stenu. Tmel to nevydržal a praskol aj s nanesenou farbou. Vizuálny dojem nie je príjemný (fotografia nie je z našej stavby. Zdroj fotografie - internet).



Takto to môže dopadnúť keď praskne spoj v ktorom bola použitá rohová páska. Spoj praskne v najslabšom mieste. V tomto prípade bola páska dobre prilepená k stene a sadrokartónu. Prasklo to prakticky na stene v mieste kde páska končila. Opravenie takto prasknutej omietky je náročne (fotografia nie je z našej stavby. Zdroj fotografie - internet).






Detail napojenia sadrokartónovych dosiek na murovanú stenu. Vzniknutá škára cca 0-2 mm (asi v dvoch miestách aj 4 mm) sa po vytmelení všetkých spojov, napenetrovaní a prvom nátere farbou vypĺni akrylatovým tmelom. 



Sadrokartónove dosky osadené a pripravené na tmelenie.

1. tmelenie tmelom Rigips VARIO. Zatmelili sa spoje a skrutky. 



2. a 3. tmelenie tmelom Rigips VARIO. V spojoch sa do 2. vrstvy tmelu vložila sklotextilná páska.  Po uschnutí sa spoje opätovne pretmelili. Kompletná spotreba tmelu pre prvú aj druhú vrstvu tmelenia 30 kg.



Spoje po treťom tmelení. Každým tmelením sa tmelená plocha zväčšuje "do stratena" so samotnými SDK doskami. Týmto sa zabezpečí, že nebudú viditeľné po natretí interiérovou farbou.



4. finálne tmelenie pastovým tmelom ROKOFINAL. Po vytmelení a uschnutí sa všetky spoje prebrúsili. Nakoniec sa vyrezali otvory na svietidlá a vývody rozvodov vzduchotechniky. Na vývody vzduchotechniky sa prilepili lepidlom Mamut a priskrutkovali kovové časti výustiek. 

Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.




Komentáre

  1. Ako vyzeraju rohy po rokoch? Nic nepopraskalo?
    Robil by si to rovnako i druhy krat?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Prasklo to tak ako sa ocakavalo, t. j. jemna prasklinka po obvode, ktora nijako nerusi a vidiet ju az ked sa postavim priamo pod nu. Je to v poriadku. Sused v tom case robil s kvalitnymi paskami a nema ziadnu prasklinu takze da sa aj tak aj tak. Obidve riesenia su fajn. Akurat v pripade pasky je treba pouzit nieco naozaj osvedcene.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára