AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Náter interiéru zvládnete bez problémov

Stojac pred interiérovými nátermi som potreboval zodpovedať niekoľko otázok ...







Aká interiérová farba?
Po prejdení množstva príspevkov, fotogalérií, ale aj z vlastnej skúsenosti sa biela osvedčila. Bielou farbou sa nedá nič pokaziť, pri bielých stenách vynikne nábytok, dvere, podlahy, atď. Biela farba rozjasňuje a opticky zväčšuje priestor. Biela sa dá kedykoľvek v prípade potreby veľmi jednoducho premaľovať na farebnú. V novostavbách častokrát nie je odtieň nábytku, podláh a doplnkov vopred známy no stavebníci sa rozhodujú podľa toho aká farba sa im páči bez ohľadu na zariadenie. Farba stien by mala súvisieť s farbou iných častí interiéru. Ak neexistuje kvalitná vizualizácia interiéru farby stien by som si poriadne premyslel.

Je drahá interiérová farba naozaj kvalitná?
Je veľa materiálov pri ktorých vyššia cena neznamená automaticky vyššiu kvalitu. Pri interiérových farbách to však v drvivej väčšine platí. Stena natretá tým najlacnejším čo na trhu dostať sa líši od lepších náterov nie len na prvý pohľad po vizuálnej stránke, ale aj kvalita náteru v podobe oteruvzdornosti, čistiteľnosti, životnosti a iných vlastností je niekde inde. Kvalitatívny rozdiel medzi najlacnejšou variantou a strednou cenovou kategóriou je naozaj veľký. Taký veľký rozdiel už z ďaleka nie je medzi strednou triedou a tou úplne top. Ekonomickým riešením je vybrať si niečo uprostred.

Aká značka interiérovej farby?
Vo  všeobecnosti platí, že pokiaľ si nevyberiete low cost kategóriu a garážového výrobcu nič nepokazíte. Veľké značky ako sú Het, Jupol, Remal, Dulux, ale aj Primalex prípadne iné nevyrábajú zlé farby. Takmer každý výrobca má vo svojom portfóliu niečo lacné určené predovšetkým na garáže, pivnice a iné miestnosti, kde nie sú kladené požiadavky na kvalitný náter. Tieto nátery zvyknú kvôli ich cene používať aj developeri pri výstavbe nehnuteľností určených na predaj. Následne výrobcovia ponúkajú strednú triedu a top kategóriu určenú pre najnáročnejších zákazníkov. S low cost kvalitný náter nespravíte.

Pri rozhodovaní sa medzi značkami interiérových farieb rady nehľadajte.
Maliar "Jožo" povie, že s Hetom natiera 10 rokov a nič lepšie nepozná - jednoducho Het klasik a nič iné. Iný maliar zasa nedá dopustiť na Primalex. Keď sa budete pýtať ďalej tak zistíte, že aj Jupol Gold je super a Dulux Acryl Matt už ani nehovorím. Tak to aspoň bolo u mňa. Všetko sú to stredné triedy náterov a kvalitou budú na rovnakej úrovni. V zásade odporúčam zvoliť overeného výrobcu v čo najprijateľnejšej cene.

Základom je základ. Vo svete interiérových náterov to je penetračný náter, ktorý zjednotí savosť podkladov, zabezpečí lepšie nanášanie, krytie atď. Pozor na chyby pri maľovaní, ktorých sa často dopúšťajú aj "profesionálni" natierači. Tu som popísal 7 základných chýb, ktorým sa určite vyvarujte.


Strop po prvom nátere. Vidieť že to nestačí. Strop v spálni som natieral tak, že som farbu až príliš valčekom rozťahoval. To spôsobilo horšie krytie a boli potrebné až 3 nátery aby nebolo vidieť prechody. V ostatných izbách som vrstvu farby zvolil väčšiu a postačovali 2 nátery (stále tak aby sa netvorili hrbolčeky). Efekt rovnaký, pracnosť nižšia. Ak by sme sa chceli baviť o úplnej dokonalosti možno ešte jeden redší náter by neuškodil to by však už za tu pracnosť nestálo. Maličké nedokonalosti je vidieť naozaj iba pri detailnom skúmaní náteru - tie sa však dodatočné pretrú štetcom.

Pri umelom osvetlení sa doslova nedá natierať. Biela farba je tak žiarivá, že len ťažko vidieť čo už natreté je a čo nie :).











Izba natretá dvomi nátermi. Biela je naozaj biela. Farba bola volená Jupol Gold. celková plocha náterov cca 330 m2 čo je pri dvoch vrstvách viac než 660 m2 náteru. Spotreba farby celkovo 80 litrov (4 balenia po 15L a 2 balenia po 10L), jeden kvalitnejší maliarsky valček a štetec. Cena za liter farby v prepočte 3,1 eur. Low cost náterom by sa ušetrilo možno pár desiatok eur no výsledok by bol neporovnateľný.


Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.




Komentáre