AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Sadrokartón II. časť - osadenie konštrukcie


Po zrealizovaní blower door testu sa na vopred pripravené závesy sa namontovala dvojitá sadrokartónová konštrukcia. V tomto prípade bolo možné použiť aj jednoduchú sadrokartónovú konštrukciu čím by sa ušetrilo zopár eur. Jednoudchá konštrukcia montovaná na "drôty" by však bola labilná pri následnej montáži sadrokartónových dosiek. Použitie priamých závesov pre kotvenie konštrukcie nebolo možné a to z dôvodu, že strop sa znížoval o viac než 20 cm. Priamé závesy v takýchto dĺžkach je obtiažne kúpiť a navyše ich cena je vysoká.
Drôty s okom boli použité dĺžky 250 mm. Svetlá výška miestností bola zvolená 255 cm - vyššie stropy neprinesú žiadný úžitok.. Všimnite, si, že priestoru nad sádrokartónovou konštrukciou je dosť a dovoľoval ísť na svetlú výšku viac než 160 cm. S takouto rezervou bolo počítané už od začiatku, lebo sa presne nevedelo aký typ/priemer potrubia si bude vyžadovať rozvod vzduchotechniky, ktorý bude vedený v priestore nad sadrokartónovym stropom.  

Na steny sa namontoval tzv. UD profil na ktorý sa pred montážou nalepilo samolepiace penové tesnenie, ktoré slúži na elimináciu prenášania zvukov po sadrokartónovej konštrukcií. UD profily sa do steny kotvili natĺkacimi hmoždinkami 8x60 mm. Na pripravené "drôty" sa montovali CD profily pomocou rychlozávesov. CD profily sa po dĺžke spájajú pomocou spojok. Nosné CD profily s montážnymi CD profilmi sú spojené krížovými spojkami. Cena materiálu sadrokartónovej konštrukcie vyšla na 4,7 eur/m2. Všimnite si v akej vzdialenosti je horné ostenie okien a dverí od stropu (cca 13 cm). Sú ľudia, ktorí odporúčajú nerobiť preklady nad oknami, ale iba veniec. Vraj sa tým ušetrí. V tomto prípade sa treba pozerať hlavne na to, čo takáto úspora prinesie. Bez prekladov by v prvom rade nebolo dosť priestoru na osadenie tepelnej izolácie pod väzníkmi a taktiež priestor pre prípadne osadenie rozvodov vzduchotechniky by nebol dostatočný. Absencia prekladov spojená s väčším presahom strechy by spôsobila viditeľnosť presahu strechy z interiéru a sadrokartónový strop by bol osadený takmer v úrovni horného ostenia okien a dverí čo by kazilo vizuálny dojem.

Medzi hlavné zásady, ktoré je nutné pri montáži sadrokartónovej konštrukcie dodržať patrí: 1. rozostup nosných profilov max 100 cm, 2. rozostup závesov nosných profilov max. 90 cm (my sme dávali rozostup 80 cm), 3. montážne CD profily umiestniť medzi sebou vo vzdialenosti max. 50 cm (my sme dávali rozostup 40 cm), 4. prvý montážny profil umiestniť cca 10 cm od steny. O montáži sadrokartónu je podrobne popísané v montážnej príručke sadrokartónara od Rigipsu. Príručku je možné bezplatne stiahnuť zo stránok Rigipsu.

Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.





Komentáre

  1. Ahoj sdk ste davali kolmo na montazne profily? ked ma dlzku 2000mm tak ste rezali stale dosky sdk? aby vam to sedelo? nebolo by lepsie davat montaznep rofily od seba 50 cm co by sedelo na 2000mm?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie, dosky sa nerezali. Profily su od seba 40 cm >> 5x40=200 ;)

      Odstrániť
  2. Pozdravujem Dominik, chcem sa opytat... Vidim, ze ste kotvili konstrukciu hore na vaznik, resp. na nizsie polozenu kontralatu... ako ste osetrili dieru v parozabrane, ktora vznikla prevrtanim? Paskou na spajanie parozabrany?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. to osetrenie parozabrany som uz nasiel v dalsom blogu :-) spravim to takto aj ja na tu kontralatu, dikes za inspiraciu

      Odstrániť

Zverejnenie komentára