AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Rekuperácia účelne a lacno


Príprava a návrh rozvodov vzduchotechniky prebehli v predstihu. S návrhom rozvodov pomohol p. Hošták, ktorý dodával aj všetok materiál. Srdcom vzduchotechniky je rekuperačná jednotka Sentinel Kinetic B s maximálnym výkonom 275 m3/hod. Rekuperačná jednotka bola navrhnutá podľa počtu osôb. Niektoré spoločnosti, ktoré sa zaoberajú návrhom a predajom vzduchotechniky s obľubou navrhujú rekuperačnú jednotku podľa objemu vzduchu v budove. Pri niektorých rodinných domoch (veľké chodby, schodiska, atď.) je to aj niekoľkonásobne predimenzované a neporovnateľne drahšie. Vetrá sa predsa kvôli osobám, nie kvôli budove.

Vo všeobecnosti sa odporúča výmena vzduchu na jednu osobu 30 m3/hod čo je pri 4 osobách 120 m3/ hod. Pri takomto vetraní by to znamenalo výmenu celého objemu budovy zhruba za 2,5 hod (objem vzduchu v dome je cca 280 m3). Tu je potrebné si uvedomiť, že intenzita vetrania nezávisí iba od počtu osôb v dome, ale aj od aktivít, ktoré tieto osoby vykonávajú. Je rozdiel vetrať počas vyvárania pred Vianocami, alebo v noci keď všetci spia, prípadne keď v dome nikto nie je. Koniec koncov vetranie nie je o vháňaní čerstvého vzduchu do každého rohu miestností len aby boli splnené požiadavky, ale o komforte kedy sa v dome človek cíti fajn.

Tzv. rozdeľovací box. V tomto boxe sa vzduch z rekuperačnej jednotky rozdelí medzi jednotlivé vetvy.

Pripojený tlmič medzi boxom a rekuperačnou jednotkou.


Rekuperačná jednotka Sentinel Kinetic B sa určite neradí medzi špičku na trhu avšak pri cene 1300 eur v malom dome spoľahlivo splní účel. Rekuperačnú jednotku považujem za spotrebič, ktorý je možne veľmi jednoducho v prípade doslúženia vymeniť podobne ako práčku či chladničku, preto investovať do niečoho lepšieho som zatiaľ nepovažoval za potrebné.


Osadená rekuperačná jednotka s pripojením na odpad pre odvod kondenzu. Príprava odpadového potrubia sa previedla klasickým podomietkovým "práčkovým sifónom" následne na spojenie rekuperačnej jednotky s odpadom sa použila práčková odpadová hadica.



Detail pripojenia tepelne izolovanej Al hadice prívodu vzduchu z exteriéru cez zemný register k rekuperačnej jednotke. Prívodné a vývodné potrubie musí byť tepelne izolované, aby na ňom nekondenzovali vodné pary.


Osadené hlavné prívody a vývody vzduchu z rekuperačnej jednotky.

Rozdeľovacie boxy uzatvorené. V tejto časti sa nebude riešiť sádrokartónový strop. 


Na distribúciu vzduchu z rozdeľovacích boxov sa použili plastové flexi hadice vonkajšieho priemeru 90 mm (vnútorný priemer 75 mm). Tieto hadice majú väčšiu tlakovú stratu voči iným potrubiam s väčšími prierezmi avšak pri malých domoch, kedy rozvody nemajú veľké dĺžky a zalomenia je tento systém postačujúci a inštalácia veľmi jednoduchá. Častokrát sa stretnete s použitím flexi hadíc s vonkajším priemerom 75 mm, ktoré sa vedú ku každej výustke dvojmo. Pre porovnanie tlaková strata jednej hadice priemeru 75 mm je takmer dvojnásobná voči hadici priemeru 90 mm. Pri rozvodoch je výhodnejšie voliť potrubia s väčším priemerom. Montáž rozvodov vrátane rekuperačnej jednotky netrvala dlhšie ako jeden deň. Celková spotreba flexi hadíc 72 m (cena 2,76 eur/m).

Chránička KOPOFLEX
Tip: na rozvody vzduchu je možné použiť dvojplastovú rúru KOPOFLEX, ktorá sa primárne využíva ako chránička pre káble. Táto rúra sa bežne vyrába v priemeroch 50, 63, 75, 90, 110, 125, 160, 175 mm. Materiál rúry je HDPE z vnútornej aj vonkajšej strany. Pre informáciu je to materiál z ktorého sa vyrábajú napr. potrubia na rozvod pitnej vody. Z toho istého materiálu a presne totožnej konštrukcie sú aj originál flexi potrubia určené na vedenie vzduchu. Pri fyzickom porovnaní týchto dvoch potrubí nebádať absolútne žiadny rozdiel. Rozdiel je vraj v tom, že originál rúra na vedenie vzduchu je testovaná na hygienickú nezávadnosť. Osobne som presvedčený, že obidve rúry sú nezávadne, len tie na vzduch sú aj testované :). Reálnym rozdielom môže byť antistatická úprava v prípade originál flexi potrubia, ktorá je dosiahnutá mierne odlišným zložením plastu. Pôvodne som mal v pláne rozvody vzduchu realizovať pomocou HT resp. PVC potrubí (primárne určené na odpad). Z týchto rúr niektorí stavebníci rozvody vzduchu robia. HDPE chránička by voči takémuto riešeniu mala viacero výhod. Ak by som sa znova rozhodoval nad potrubím vážne by som zvažoval použite chráničiek, ktoré umožňujú použiť aj väčšie priemery a týmto výrazne znížiť tlakovú stratu systému. Zostalo by vyriešiť rozdeľovacie boxy a pripojenia vyustiek.



Na vyusťujúce konce hadíc sa osadila tesniaca gumička

Následne sa osadilo plastové koleno

Koleno sa páskou na parozábrany prilepilo k hadici čím sa zafixovalo a na koniec sa osadil kus plastového potrubia (made in Asex :). Cena takejto vyusťovacej sady vrátane tanierového ventila (osadí sa po montáži sadrokartónu) je 9,5 eur. Komplet celý systém vzduchotechniky vyšiel na 1900 eur

Osadené rozvody vzduchotechniky a príprava káblov pre budúce svietidlá.


Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.





Komentáre

Zverejnenie komentára