AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Ako na rozvod vody, odpadu, elektriny, TV, internetu a zabezpečovacej techniky

Po vysekaní drážok v murive sa osadila rozvodnica pre elektroinštaláciu, následne sa uložila kabeláž pre elektro, internet, TV a zebezpečovaciu techniku. Výhoda porobetónu je relatívne jednoduché drážkovanie. Všimnite si, že v niektorých prípadoch bolo potrebné sekať dosť.




Pri stavbe z tehly je takéto drážkovanie hotová katastrofa. To čo výrobcovia pálených tehál často prezentujú ako veľkú výhodu = tepelnoizolačné dutiny v tehle zrazu stráca význam :). Dutiny sa doslova rozbijú a po uložení rozvodov klasicky zamurujú. Všimnite si, že do stien je toho potrebné uložiť pomerne dosť. Toto je pohľad do technickej miestnosti odkiaľ smerujú všetky rozvody.

Priestor budúcej kuchynskej linky. Potrubia pre rozvod vody sú neštandardne tri. Jedno potrubie pre studenú vodu, jedno pre teplú a jedno pre vodu zmiešanú k umývačke. V prípade osadenia fotovoltaických panelov v budúcnosti slúžiacich na ohrev teplej vody sa k umývačke a práčke bude púšťať teplá voda (povedzme 30 C). Rozvody sú vedené zväčša v stenách (výnimkou je rozvod TV, internetu a zabezpečovacej techniky, ktoré sú vedené v strope). Kvôli pracnosti sa zvyknú rozvody viesť v podlahe, prípadne v strope. To však skomplikuje budúce zateplenie podlahy, osádzanie podlahvých líšt, alebo realizáciu SDK stropov. Pri omietaní sa môžu rozvody položené na zemi poškodiť.

Pohľad do kúpelňe. Osadená aj podomietková termostatická batéria. Na utesňovanie skrutkovacích spojov sa používalo konopné tesnenie, ktoré sa natrelo ľanovou fermežou a spoj sa opatrne dotiahol.  Takýto spoj sa stane za niekoľko rokov nerozoberateľným. Teflónové pásky sú fajn, len nie vždy 100 percentné. PPR potrubie kupujte s červeným pásikom (určene pre teplú vodu) bez ohľadu na to, či bude použité na rozvod teplej, alebo studenej vody. PPR potrubie s červeným pásikom má hrubšiu stenu.

Rozvod vody zo systému PPR. Úvaha bola použiť na rozvody vody potrubia PEX-AL-PEX, alebo ak chcete "plast-hliník". Na PPR potrubie sú rôzné kritiky ako napr. voda zoderie potrubie, potrubie PPR voči PEX-AL-PEX je menej kvalitné, PPR rozvod má oveľa viac spojov, pracnosť je podstatne vyššia, má nižšiu životnosť a pod. Zaujímavé však je, že pred používaním PEX-AL-PEX potrubí bolo potrubie PPR práve TOP na trhu. Možno je len snahou vytlačiť niekoľkonásobne lacnejšie PPR potrubie z trhu. Po prerátaní nákladov na rozvod vody (materiál) by za systém PEX-AL-PEX bolo potrebné utratiť minimálne 3 krát viac oproti systému PPR. Dovolím si tvrdiť, že je úplne jedno či rozvod vody spravíte z PPR, alebo PEX-AL-PEX. Obidva systémy sú vyhovujúce. Odpad bol vyhotovený z rúr priemeru 110 mm a 50 mm v závislosti od použitia. Menšie priemery rúr ako 50 mm pre odpadové potrubie neodporúčam. Cena materiálu pre rozvod vody 200 eur, pre rozvod odpadu 150 eur.

Zváračka na PPR potrubie. V serióznej predajni, kde nakupujete materiál na celú stavbu Vám zapožičajú zdarma aj zváračku. Ja som za požičanie platil 5 eur/deň.









Pri zváraní potrubia PPR je potrebné odhadnúť dĺžku natavovania a následne silu pritlačenia. V prípade že potrubie natavíte príliš a silno ho k sebe zatlačíťe kľudne sa môže stať, že obmedzíte prietok vody v potrubí, čo môže spôsobovať problémy v budúcnosti.





Správny zvar nemá zanechávať nataveninu vo vnútri potrubia



Tlaková skúška vodovodného potrubia. Kontrola po pár dňoch - bez zmeny tlaku. Rozvod vody v poriadku.











Zamurovanie rozvodov









Zamurovaná podomietková batéria







Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.




Komentáre

  1. Velmi pekna robota ! Drzim palce nech sa dari. Daniel

    OdpovedaťOdstrániť
  2. rozvod vody a kanalizácie ste robili uplne sami alebo majstri?

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pekny den, aky je postup tlakovej skúšky. Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára