AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Svojpomocná montáž podlahového kúrenia alebo ako jednoducho ušetriť niekoľko stovák eur

Nie je nič jednoduchšie pre svojpomocnú montáž. Materiál na podlahové vykurovanie dorazil. Nerezový rozdeľovač vrátane prietokomerov, guľových kohútov, napušťacích ventilov a teplomerov (210 eur), Príchytky rúrok do EPS U80L 700 ks (0,08 eur/ks), fólia s rastrom 130 m2 (0,88 eur/m2), rúra PEX-AL-PEX Sanha 16x2 400 m (0,64 eur/m), rúra PEX-AL-PEX 26x3 pre pripojenia rozdeľovača podlahového kúrenia ku kotlu 14 m (1,8 eur/m), chránička rúr podlahového kúrenia 20m (0,41 eur/m)



S týmito príchytkami sa pracovalo veľmi dobre (príchytka U80L). Spotreba cca 2 príchytky na 1 m rúrky (úplne to postačovalo čo som bol sám prekvapený). Keďže som spotrebu nevedel odhadnúť zvýšilo sa mi niekoľko sto príchytiek, ktoré v prípade záujmu odpredám za symbolickú cenu.  Taktiež mám zvyšných asi 25 m chráničky podlahových rúrok. Kľudne sa ozvite.

Na EPS sa natiahla fólia s rastrom (raster uľahčí prácu montáže rúrok). Spoje sa prelepili klasickou širokou priesvitnou páskou.

Návrh podlahového vykurovania by Domino. Snahou bolo voliť približne rovnaké dĺžky jednotlivých okruhov a jednotlivé okruhy do max. 100 m. Nie vždy sa to však dá.

Keďže som nikdy predtým podlahové kúrenie nemontoval troška som sa svojpomocnej inštalácie obával. Teraz môžem bez obáv povedať, že montáž podlahového kúrenia zvládne takmer každý - je to naozaj hračka. Netuším prečo sa z toho robí taká veda a pýtajú nehorázne peniaze. Rúrky sú napriek všetkým "odborným" radám predajcov, inštalatérov a iných "odborníkov" rozmiestnené s rozostupom max. 30 cm. Zaujímavé je, že takmer každý "odborník" mi chcel navrhnúť rozostup rúrok 10 - 15 cm pričom nepotreboval poznať ani len tepelné straty domu.

Prvá rúrka je vždy cca 5 cm od steny. Potrebné je ju natlačiť čo najbližšie k stene. Dôvodom sú tzv. chladné obvodové steny. Žiadne metrové odstupy rúrok od stien napr. kvôli nábytku. Taktiež žiadne vynechávanie podlahovky pod nábytkom, kuchynskou linkou atď. Sú to nezmysly. Rúrky je potrebné viesť po celej ploche domu. Výnimka bola spravená len v prípade vstavaných skríň, kde sa rúrky neosádzali. Väčšinou keď sa povie podlahové kúrenie, tak si ľudia hneď predstavia teplú podlahu. Teplú ako teplú. Tá podlaha nebude mať viac ako 23C pri požadovanej teplote vzduchu 21C (pri dobre zaizolovanom dome). To je teplota, ktorá sa ťažko dá cítiť dotykom. Na dotyk bude podlaha stále "studená". Vedenie rúrok pod nábytkom nemá na funkčnosť podlahového kúrenia takmer žiadny dopad. 

V kúpeľni a vo WC je rozostup rúrok cca 15 cm. Týmto sa v týchto miestách zvýši výkon podlahového kúrenia.

Zapojený rozdeľovač podlahového kúrenia. Žiadné plechové skrine. Je to predsa technická miestnosť.

Vykonaná tlaková skúška potrubia. Podlahovku postačuje odskúšať pri 4 bar. Prevádzkový tlak bude max. 2 bar.

Obývačkokuchyňa.

Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.





Komentáre

  1. "Rúrky sú napriek všetkým "odborným" radám predajcov, inštalatérov a iných "odborníkov" rozmiestnené s rozostupom max. 30 cm. Zaujímavé je, že takmer každý "odborník" mi chcel navrhnúť rozostup rúrok 10 - 15 cm pričom nepotreboval poznať ani len tepelné straty domu. "

    Ahoj , je rozostup 30cm s odstupom času dostačujúci ? Taktiež si idem robiť sám podlahovku a navrhol som si rozostup 10cm stým ale, že nepoznám tepelnú stratu objektu .Taktiež aj preto že by mal byť rýchlejší nábeh a zároveň aj akumulačná schopnosť podlahy bude dlhšia... Uvažujem ešte na 15cm rozostupom...kvôli dĺžkam jednotlivých vetiev kde mi to vychádza pri 10 cm takmer na 100m na okruh ( taktieť okruhy mám navrhnuté na rovnakú dĺžku ,pohybuje sa mi to v rozsahu 92-102m )

    S pozdravom Peter

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pozdravujem Peter, v mojom pripade 30 cm rozostup je uplne postacujuci a az s prekvapivou rezervou. Len pre informaciu - do podlahovky nepustam vodu teplejsiu ako 30 stupnov na privode a kotol bezi na 2 kW (obmedzeny). V obytnych izbach udrziavame 23 stupnov a ani v tych najvacsich mrazoch -20 a viac nie je ziadny problem.
      Naozaj vsetko zavisi od tepelnych strat. Bez toho tazko nieco navrhnut. Radia tak, lebo s 10-15 cm sa neda nic pokazit a koniec koncov uz sa blizsie rurky ani nedaju dat =D.
      Pekny vecer

      Odstrániť
    2. ten rozostup 30 ste si vypočítal sám alebo je na to vzorec/výpočet?

      Odstrániť
    3. Su na to aj programy. Pocital som si to nakoniec sam.

      Odstrániť
  2. My máme tiež podlahové kúrenie . V dnešnej dobe už ho má asi každý. Nedokážem si predstaviť, že by sme mali mať na stenách radiátory a studenú podlahu. Toto kúrenie mi pripadá dosť nepraktické. Mne je stále zima od nôh, takže teplá podlaha je pre mňa veľa dôležitá.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj, nespomínaš odvíjanie rúrky. Mal si na to požičanú nejakú odvíjačku, alebo sa to dá aj bez nej. Mal si asi 2x200m náviny.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemal som nic na odvijanie da sa to aj bez toho. Pokial by som mal robit viac domov tak by som si ju kupil. Pri jednom dome sa to v pohode da aj bez toho. Ano, mal som mensie kotuce. Dalo by sa aj s vacsimi, len by to bolo tazsie 😉

      Odstrániť

Zverejnenie komentára