AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Podbitie presahu strechy (štablón)

Zhotovenie podbitia presahu strechy
Dlhší čas som uvažoval nad tým, akým spôsobom zrealizovať podbitie. Prvou variantou bolo osadiť OSB dosky, na to sieťka, lepidlo, fasáda. Vraj sa to odlepí. Potom som uvažoval, že na OSB dosky nanesiem pred sieťkou a lepidlom adhézny mostík. Na to som sa dozvedel, že ktosi to takto mal a vydržalo to 5 rokov a sa to odlepilo. Následne som chcel osadiť iba XPS bez OSB dosiek. To som musel zrušíť, nakoľko by bolo potrebné dodatočné latovanie. Problem by bol s osadením svietidiel, zásuviek a taktiež by to bolo pracnejšie. Nakoniec vyhrala varianta popísaná nižšie.
Podbitie strechy pozostáva z OSB 3 dosiek hrúbky 15 mm, ktoré sa prichytávali pomocou drevoskrutiek 4x50 mm. OSB dosky 2500x675 sú perodrážka, čo urýchľuje a uľahčuje prácu. Pri tomto formáte a perodrážke nebol skoro žiadný odpad. Presah strechy je 1 m. 2 dosky postačovali na podbitie vrátane čela. Použitých bolo spolo 40 ks OSB dosiek v cena 4,4 eur/m2. Na OSB dosky sa následne nalepí EPS, ktorý sa omietne (lepidlo, sieťka, lepidlo, fasáda).

Do OSB dosiek sa vyvŕtali otvory na svietidlá a zásuvky. Nad dverami bude svetlo na pohybový senzor. Do dvoch rohov sa taktiež pripravil kábel pre prípadne kamery.


Vyústenie rekuperácie - odpadný vzduch. Otvor sa ešte upraví a osadí mriežka.


Príprava pre štyry svietidlá. Na každom rohu domu bude taktiež zásuvka.



Zhotovené podbitie z OSB dosiek s otvormi na svietidlá a zásuvky. Otvory sa zhotovili pomocou vykrúžovakov do dreva (sada stála 7 eur).







Na OSB dosky sa nalepil fasádny EPS 70 F hrúbky 2 cm (formát 1x0,5m). Uvažoval som aj nad použitím XPS, prípadne podlahového EPS (100S prípadne 150S). Fasádny EPS sa však podstatne ľahšie brúsi v prípadoch nerovností. EPS sa lepil pomocou PUR lepidla. Keďže som si lepiacimi schonosťami PUR lepidla v prípade OSB - EPS nebol istý spravil som odtrhovú skúšku po ktorej môžem povedať,  že PUR lepidlo drží výborne. Tanieriky plnili doslova funkciu iba v čase do zatvrdnutia PUR lepidla. Potom už nie sú potrebné. Použitých bolo spolu cca 400 ks tanierikov v cene 0,08 eur /ks.

Osadenie plastových rohovníkov. Otvory do EPS pre svietidlá a zásuvky sa vyrežú až po zrealizovaní fasády - pôjde to oveľa jednoduchšie a výsledok bude omnoho lepší.


Zrealizované podbitie. Postupne sa osádzajú plastové rohovníky. Všetko sa pripravuje na lepidlo-sieťku a fasádu.

Zhotovenie podbitia strechy OSB doskami.

Ak sa ti tento blog páči prispej na kávu :)





Komentáre

  1. Vyrovnávali ste OSB dosky pri osádzaní? Nám väzník neurobili presne ( zrejme sa to ani nedá ). Napriek tomu máme medzi väzníkmi 95 cm takže bolo nevyhnutné dodatočné latovanie zo strešných lát. Nech sa snažím ako sa snažím vyrovnať to poriadne nejde pláva to vertikálne a taktiež to uteká smerom od domu. Vyrovnať to až polystyrénom alebo pracne podkladať každú styčnú plochu strešnej laty a väzníku?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, troska neskor ale predsa :). Nieco som podkladal. Je potrebne spravit poriadne tie OSB dosky - podlozit kazdu jednu a pritiahnut skrutkami. Po osadeni EPS uz dost tazko dorovnat ...

      Odstrániť
    2. Čím je dobre podkladať tie osb dosky?

      Odstrániť
  2. Dobrý deň. Aké podhľadové svetlá ste použili?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den. Svietidla "Philips 59905/17/PN MyBathroom Wash zápustné bodové svietidlo IP44 1xGU10" . Ziarovky vymenene ta LED

      Odstrániť
    2. Vďaka za odpovaď a akú wataž led žiaroviek ste dali?

      Odstrániť
    3. Dobry den, su to LED ziarovky okolo 3 W (studena biela)

      Odstrániť
  3. Dobry den, chtel bych se zeptat jak se resi styk podbyti a fasady, vidim ze tam je vymezena mezera mezi OSB a polistyrenem...dekuji za odpoved
    Karel H

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, styk podb. a fasady je v podstate rieseny OSB doskami, ktore su pripevnene na konstrukcii strechy od EPS vznikla minimalna medzera (vid. foto). Nasledne na OSB dosky bol osadeny EPS. Na to cele fasada.

      Odstrániť
  4. Dobry den. Chcem sa opytat ako daleko od seba mate vazniky? Ja mam niektore aj 104cm od seba osovo a chcem tam dat osb 18mm bez dodatocneho podbita

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den. Su ca 1 m od seba. Pokial je to na podbitie 18 mm OSB je zbytocne vela 😉

      Odstrániť
  5. Dobry den, nezvlnili sa Vam OSB dosky? mam skusenost ze ked zostanu aspon pol roka nezakryte nasiaknu vlhkost.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, nie nic sa nezvlnilo. Su kotvene o vazniky a nebadat ziadne zmeny ;)

      Odstrániť

Zverejnenie komentára