AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Okná a dvere

Dodávka a montáž okien a dverí
Výber okien som dlho zvažoval. To že budú plastové som bral ako fakt, nakoľko drevenými oknami je možné dosiahnúť požadované parametre veľmi ťažko a za vysokú cenu. Nanajvýš drevené okná vo mne vždy vzbudzovali pocit náročnosti na údržbu a vysokú obstarávaciu cenu. V pomere cena-výkon vyhrali výrobky Rehau Geneo. V klasických plastových oknách je v plastových profiloch krídel ako aj rámov osadená kovová výstuha. Táto výstuha nepriaznivo pôsobí na tepelnoizolačné vlastností okien. V oknách Rehau použitie výstuhy je nutné iba pri veľkých rozmeroch. Pri našich rozmeroch bola výstuha použitá iba pri vchodových dverách a v stĺpiku terasových dverí. V oknách a dverách je osadené trojsklo (4-18-4-18-4, Ug=0,5, dištančný rámik Swisspacer, vo vchodových dverách je sklo 4-12-4-12-4, Ug=0,4 naplnené kryptónom). Klasický hliníkový dištančný rámik, nakoľko je veľmi dobrým tepelným vodičom spôsobuje kondenzáciu vodných pár na skle v okolí rámu okna pri veľkých teplotných rozdieloch interiér - exteriér. Teplý dištančný rámik tento nežiadúci efekt eliminuje. V dnešnej dobe použitie iného ako teplého rámika je nevhodné. Aj keď v oknách a dverách Rehau Geneo je použitie kovových výstuh minimálne nepáčilo sa mi to. 

Rozmery okien a dverí vrátane parapetných profilov (ks x š x v): 4x 2065x1470, 1x 1070x740 (kúpelňa), 1x 1565x1470, (fix kuchyňa) , 1x 2155x2440 (terasové dvere, bez parapet. profilu), 1x 970x2455 (vchodové dvere bez parapet. profilu), 1x 1280x2245 (vchodové dvere do záhrad. domčeka bez parapet. profilu). Rozmer parapetného profilu je 30 mm


Okná Rehau Geneo je možné zakúpiť aj s tzv. termomodulmi, čo sú kúsky grafitového EPS vložené do plastových profilov rámov a krídel. Termomoduly by mali vylepšiť tepelnoizolačné vlastnosti rámov. Tieto moduly však nie je možné použiť v dverných profiloch a profiloch s výstuhami (ináč jedná sa o dosť drahý špás). Uvažoval som nad hriešnou myšlienkou, a to naplniť tieto rámy PUR penou. Predtým, ako som sa pustil do plnenia rámov PUR penou ma zaujímalo či dokáže PUR pena v týchto rámoch riadne vyschnúť, t. j. či dokáže schnúť aj bez vzduchu, resp. ako sa správa bez vzduchu. Testy s PUR penou TU. Foto: Rehau Geneo s termomodulmi (www.fenestrask.eu)

Pred osadením okien a dverí sa všetky ostenia upravili "do roviny" pomocou sklo textilnej sieťky a stavebného lepidla a následne po uschnutí  napenetrovali. Takto upravené ostenia zjednodušia montáž okien a dverí. Stavebné otvory som volil tak, aby na PUR penu bol priestor 1,5 cm (z hornej strany a z bočných strán) a 0,5 cm zo spodu.
Z dôvodu nežiadúcich tepelných mostov sa vchodové a terasové dvere osadili na XPS (zlepený z viacerých častí pomocou lepidla na EPS). Na vrch sa osadila konštrukčná doska Phonotherm, ktorá zabezpečuje pevný podklad pre rám dverí a má fajn tepelnoizolačné vlastnosti. Pre porovnanie: pevnosť "bežného" XPS v tlaku je 300 kPa (30 t/m2, resp. 3 kg/cm2). Pevnosť Phonotherm dosky v tlaku je až 7000 kPa (713 t/m2, resp. 71 kg/cm2). Tepelná vodivosť klasického fasadného EPS 70F je 0,038 W/(m.K). Tepelná vodivosť Phonotherm dosky je 0,075 W/(m.K). Ako z obrázku vyplýva, okná a dvere sa osádzali zarovno s vonkašou stranou muriva. Rámy okien a dverí sa následne z časti prekryju vonkajším zateplením.


Phonotherm som osádzal iba ako poistku, nakoľko rám okna nie je rovný, ale obsahuje drážky/výbežky, ktoré by sa mohli do XPS "zaboriť" (len váha skla na vchodových dverách predstavuje 40 kg, váha skiel na terasových dverách predstavuje 2x70 kg). V skutku Phonotherm nie je nutný, XPS má dostatočnú pevnosť.

Detail spodnej časti vchodových dverí a prelepenia konštrukčnej dosky Phonotherm okennou páskou.
Kotvami nešetrite! Najmä nie pri tak ťažkých oknách a dverách. Pozor, kotvy slúžia na spoľahlivé upevnenie okien a dverí, PUR pena iba izoluje! Ja som dával kotvy cca 20 cm od každého rohu, 20 cm na obidve strany od stĺpika, k miestam pántov na dverách a medzi sebou vo vzdialenosti max. 50 cm. Na jedno dvojkrídlove okno rozmeru cca 2 x 1,5 m som spotreboval 10 kotiev. Kotvy som upevňoval pomocou natĺkacich hmoždiniek fi 8 mm dĺžky 80 mm

Detail osadenia okenných pások v mieste styku s oceľovou kotvou pri pohľade z vonkajšej strany pred vypenením PUR penou.




Nalepené okenné pásky










Všetky kritické miesta som dôkladne pretrel lepidlom.


Následne sa okenné pásky zatreli stavebným lepidlom a po vytvrdnutí opätovne pretreli kritické miesta v kútoch lepidlom WINFIX


Okná a dvere sa riadne "vypenili" z vonkajšej strany nízkoexpanznou PUR penou až na druhý deň. PUR penu neaplikovať ihneď! Dvere nie sú Geneo, nakoľko Geneo ich nemá dobré zvládnuté. Vysvetlenie na ďalšom obrázku.

Vľavo dvere Geneo: v spodnej časti vidieť sivé tesnenie, ktoré prilieha k prahu (rovnako ako pri oknách), ďalej čierné tesnenie, ktoré sa pri otváraní šúcha po hliníkovom prahu a akúsi štetinu, ktorá neplní takmer žiadný účel. Hliníkový prah je v tomto prípade perfektným tepelným mostom. Aké môžu byť tepelnoizolačné vlastnosti tejto časti dverí si môžete domyslieť, nehovoriac o životnosti "šúchajúceho sa" tesnenia pri denno dennom používaní. O vydávaných zvukoch pri otváraní a zatváraní dverí ani netreba hovoriť. Vpravo sú dvere Brillant: Tieto dvere sú zvládnuté o čosi lepšie. Hliníkový prah je ako tak prerušený akýmsi kompozitným materiálom - pravdepodobne snaha o prerušenie tepelného mosta. Dvere majú taktiež dve tesnenia no nič sa nešúcha a vzdialenosť medzi nimi je o čosi väčšia. Nie je to žiadná sláva no v porovnaní s dverami Geneo aj keď majú tieto dvere menšiu stavebnú hĺbku sú lepšie. Vchodové dvere z pohľadu tepelnoizolačných vlastnosti nemajú ich výrobcovia vôbec zvládnute. Ja som sa pokúsil parametre dverí ako tak vylepšiť nasledovným spôsobom: 1. Rámy dverí som kompletne vyplnil PUR penou a následne sa prekryjú z veľkej časti fasádnym zateplením, 2. Hliníkový prah som taktiež vyplnil PUR penou, 3. ako výplň dverí je použité trojsklo (najlepšia výplň na trhu z pohľadu tepelnoizolačných vlastností), 4. krídlo dverí som PUR penou nevypĺnaľ z dôvodu potreby odsklenia a vybratia výplne. Tento úkon je však možné zrealizovať v prípade potreby aj dodatočne.
Za rady ohľadom vchodových dverí môžem poďakovať p. Havettovi zo spoločnosti Fenestra, od ktorej som okná a dvere aj zakúpil (ústretový a profesionálny prístup od objednania až po dodávku, môžem len odporúčať) 


Založené a vypenené okno. Ako vidieť, PUR penou sa nešetrilo (prebytočná PUR pena sa neskôr jednoducho oreže). Okná sú osádzané zarovno s vonkajším murivom (okná som nepredsádzal z dôvodu jednoduchosti a spoľahlivosti osadenia a aj kvôli ich hmotnosti). Už pred samotným výberom okien a dverí ma trápili parapetné profily, ktoré sa dodávaju štandardne spolu s oknami a slúžia na uchytenie vonkajšch a vnútorných parapiet. Aj keď dodané parapetné profily sú dobrej kvality po osadení okien to bude ich najslabšie miesto z pohľadu tepelnoizolačných vlastností. V tomto mieste nie je možné prekrytie rámov fasádnym zateplením a rám je týmto profilom zúžený. Jednoducho celé zle ... škoda, že v dnešnej dobe výrobcovia okien stále nemajú tento detail riadne zvladnutý. Jednou z možností je nepoužívať klasické parapety a tento detail vyriešiť podobne ako Mio. Do tohto riešenia som sa nechcel púšťať hlavne z dôvodu pracnosti a nejasných prínosov.


Osadené okná. Pred osadením okien som zvažoval použitie expanzných pások namiesto PUR peny. Prínosom expanzných pások je hlavne rýchlosť montáže. Nevýhodou týchto pások je cena a potreba pomerne rovnomerných "škár". Osadenie pomocou PUR peny a okenných pások je rovnako dobré. Všimnite si, že vonkajšie pásky som nepoužival - to vysvetlím pri zatepľovaní.  


Osadené terasové dvere. Osádzali sa bez parapetného profilu na konštrukčnú dosku Phonotherm.



Naraz som osadil aj dvere do záhradneho domčeka na náradie. Z dôvodu ceny sa jedná o klasické "balkónové" dvere s hliníkovým prahom, s obojstrannou kľučkou a uzamykacím systémom. Dvere mi odporúčil p. Havetta a môžem povedať, že sa jedná o fajn riešenie.





Dvere sú so "štulpom" to znamená, že v prípade potreby je možné otvoriť dodatočne aj ich ľavú časť. Celková šírka dverí je 1300 mm, hlavná otváravá časť má 800 mm. Ako výplň je použité klasické dvojsklo.






Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.




Komentáre

  1. tie dvere na zahradnom domceku su skutocne "balkonove" dvere s ALU prahom, alebo su to terasove dvere, ktore maju panty http://goo.gl/YfJvr4 .Jedna sa mi o to ci sa daju otvorit na vetracku, pretoze moj dodavatel tvrdi, ze balkonove dvere (ktore sa daju otvorit na vetracku) sa nedaju vyrobit s vonkajsou kluckou. Ja hladam dvere ktore vedia aj aj. Dik

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Su to balkonove dvere no na vetracku sa nedaju otvarat. Neviem ci to kovanie umoznuje. Skuste kontaktovat p. Havettu z Fenestri poradi Vam.

      Odstrániť
  2. Aky mas nazor na styrodur alebo xps medzi ramy a steny okien ,pred montazov okien? Samozrejme by sa to aj natiahlo aby tam potom drzali pasky. Ked mas rekuperaciu,lebo pri kepurecii by sa ti nemalo mic zrazat kedze neotvaras (lebo ludia argumentuju tym ze pri vetrani sa ti ochladi okraj pri okne a kedze ho stena cez zateplenie neoteply dostatocne rychlo sa ti tam vyzraza voda)a vlastne aj tvoj nazor ked rekuperacia neni ci dat ci nedat xps?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den. Pokial su dobre okna a izolacne trojskla nebude sa nic zrazat. Famam a mytom by som neveril :). Podla mojho nazoru robit ostenia z XPS / styroduru je zbytocne a efekt takmer ziadny. Nehovoriac o tom, ze kotvenie okien bude problemove. XPS maximalne tak v hornej casti kde je betonovy veniec. Pokial budu okna osadene zarovno s vonkajsim murivom pripadne predsadene (inac by som v novostavbach ani nerobil) a z vonkajsej strany budu ramy aspon z casti prekryte izolaciou su ostenia z XPS zbytocnostou. Pekny den.

      Odstrániť
  3. Chcel by som sa spytat na vchodove dvere rehau brilliant. S odstupom casu stale by si siel do brilliant a nie geneo?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dvere su zatial bez problemov. Znova by som siel asi do hlinikovych alebo drevenych v rovnakom prevedeni aj farbe. Pri plastovych je to vo vseobecnosti nie uplne zvladnute prevedenie a to bez ohladu na typ a vyrobcu.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára