AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Zateplenie fasády

Zateplenie fasády a základov, vyhotovenie drenáže a osadenie potrubia pre odvedenie vody z odkvapov.








Pred zatepľovaním som nechal "odkopať" celý dom do hĺbky 50 cm kvôli zatepleniu základov (v tejto hĺbke začína betónový základ a končia debniace tvárnice, viď. projekt domu). Z toho vyplýva, že základy budú zateplené min. 50 cm pod úrovňou upraveného terénu. Pri dobrom zateplení podlahy nemá význam základy zatepľovať do väčšej hĺbky. Dá sa povedať, že už v hĺbke 50 cm je stabilná teplota takmer počas celého roka.



"Odkopané" stupňovité základy.


Základy sa zatepľovali podlahovým EPS 150S formátu 2 x 1 m. Žiadný drahý perimeter ani XPS. EPS 150S bude plniť rovnakú funkciu. Hrúbka zateplenia rovnaká ako v prípade fasády, t. j. 25 cm. Výrobca Polyform, cena 67 eur / m3. Je chybou ak niekto uberá na hrúbke zateplenia základov oproti zatepleniu fasády.

Zateplenie základov.
XPS pod vchodovými a terasovými dverami sa oklebroval so sieťkou a po uschnutí sa naniesla tekutá hydroizolácia.

XPS pod vchodovými a terasovými dverami sa oklebroval so sieťkou a po uschnutí sa naniesla tekutá hydroizolácia.

EPS sa lepil iba pomocou PUR lepidla na EPS. Použité bolo lepidlo  DOW INSTA STIK (36 ks) a TYTAN STYRO 753 (17 ks). Na vyplnenie medzier sa používala klasická lacná PUR pena (30 ks). 


DOW INSTA STIK je síce o čosi drahšie no parádne lepidlo, ktorého hlavnou výhodou je rýchle schnutie (cca 5 min po aplikácií). Niekedy je to až nevýhoda :).  Cena 6,85 eur / ks


TYTAN STYRO schne o čosi pomalšie a jeho cena je nižšia. Cena 5,4 eur / ks. S oboma lepidlami sa robí dobre

Lacná PUR pena na vypĺňanie medzier (Den Braven). Cena 3,6 eur / ks.
Aplikácia PUR lepidla na EPS. 


Medzi múrom a EPS vzniká medzera 1 cm a viac. Táto medzera sa dodatočne vypĺňala klasickou PUR penou tesne pred osadením ďalšej tabule EPS. Táto PUR pena plní taktiež funkciu lepidla. Po uschnutí lepidla EPS nie je možné odtrhnúť zo steny. V pohode sme po ňom chodili. Kotvy naozaj nie sú potrebné.


Fasáda sa zatepľovala grafitovým polystyrénom 70F formátu 2 x 1 m (s týmto formátom sa robí naozaj super). Výrobca Polyform. Cena 54 eur / m3

Po zateplení základov sa na EPS osadila nopová fólia, ktorá ochráni EPS pred mechanickým poškodením a taktiež bude slúžiť ako ochrana EPS proti vode. Vedľa je pripravené kanalizačné potrubie pre odvod dažďovej vody.









V hornej časti domu sa do výkopu osadila geotextília, ktorá zabráni prechádzaniu nečistôt do drenážnej vrstvy. Na najnižšie miesto sa uložila drenážna rúra fi 100 mm. Do výkopu sa taktiež vložila kanalizačná rúra fi 100 mm a pripravili sa vyústenia pre neskoršie napojenie odkvapových zvodov.








V spodnej časti domu som drenáž neriešil. Tu sa osadilo iba kanalizačné potrubie pre odvedenie dážďovej vody z okolia základov a následne sa tento výkop zasypal zeminou. To či je drenáž potrebná, alebo nie si dobre zvážte! Po všetkých prečítaných článkoch a aj na základe svojích skúsenosti môže niekedy drenáž skôr uškodiť ako pomôcť. Drenáž primárne plní funkciu odvádzania spodnej vody z okolia stavieb. Povrchová voda sa má odvádzať po povrchu. Keď som mal odkopané základy a prišiel poriadny lejak uvedomil som si, že drenáž nemusí byť až taka užitočná ako sa to zdá (projektanti ju taktiež kreslia všade možne). Pred obkopaním domu nebol problém s vodou ani pri výdatných dažďoch. Po odkopaní základov sa okolo domu vytvorilo najnižsie miesto na pozemku. Pri poriadnom daždi sa tento výkop úplne zaplnil vodou, ktorá pritiekla z povrchu a ktorá zo sebou stiahla aj vrstvu hliny z čoho sa vo výkope vytvorilo bahno. Po dažďoch tento výkop v spodnej časti domu (južná) schol pomaly a v hornej časti domu (severná) ani po týždni bez dažďa a za poriadných horúčav nebol úplne vyschnutý! Do toho času som mal v pláne robiť drenáž aj v spodnej časti domu tak ako to bolo aj v projekte :). Pri drenáži si je potrebné v prvom rade uvedomiť čo s ňou chcete dosiahnúť. Ja som drenáž osadil iba pozdĺž vrchnej časti domu (takmer pozdĺž celého pozemku). Táto drenáž má zabezpečiť to, aby prípadna voda z hora "od susedov" (zatiaľ je tam iba lúka a netuším čo sused "vymyslí") netiekla na dom a nestekala ďalej po pozemku ani počas výdatných dažďov.


Drenážna rúra a kanalizačná rúra sa zasypali makadamom fr 16 - 32 cca do polovice výkopu



Vyústenie kanalizažnej rúry na povrch do ktorej sa neskôr osadí dažďový zvod. Keďže kanalizačné rúry sú priemeru 110 mm a rúra daždových zvodov je priemeru 100 mm to sivé je redukcia zo 110 na 100 mm.


Drenážna vrstva pozostavajúca z makadamu a drenážnej rúry sa následne uzavrela geotextíliou a zasypala zeminou.


Zasypaná drenážna vrstva zeminou. Z výkopu trčí drenážna rúra a to z dóvodu, že drenáž bude pokračovať takmer pozdľž celého pozemku. To sa však spraví neskôr. Zemina zabezpečí to, aby povrchová voda neodtekala ihneď do drenáže.


Zatepľovanie fasády grafitovým EPS 70F. EPS sa nalepil okolo okien zarovno s rámom, viď. ďalší obrázok.

Detail osadenia fasádneho EPS okolo rámov okien. EPS je osadený zarovno s rámom. Neskôr sa tieto ostenia ešte budú upravovať.


Veľmi dôležité je fasádu zatepliť až nad úroveň venca (EPS je cca 50 cm nad vencom). Týmto sa plynule napojí zateplenie stropu (minerálna vlna) na zateplenie fasády (EPS 70F grafit) čim sa eliminujú nežiadúce tepelné mosty cez železobetónový veniec.


... a ... takto sa recykluje drevo plné klincov z debnenia :).


Kvalita EPS POLYFORM. Takýchto kusov bolo niekoľko. Jeden som hneď vrátil pri dovoze, ostatné nebolo možné vidieť, nakoľko boli balené po 2 kusy a tie boli zložené tak, aby si to zákaznik nevšimol. Osobne som doteraz považoval Polyform za seriozného Slovenského výrobcu kvalitného EPS a pri výbere výrobcu som sa ani nepokúšal osloviť niekoho iného. Jednoducho už do špecifikácie pri oslovovaní dodávateľov som uvádzal výrobcu Polyform. Dnes by som určite zvážoval aj iných výrobcov. Presnosť EPS dosiek taktiež nebola úplne najlepšia.

Detail defektu EPS dodaného od výrobcu Polyform.



Ďalšíčh niekoľko dosiek malo menšie defekty.


Na rezanie EPS sa používala rezačka PROMETAL. Cena 170 eur. Dnes by som sa poobzeral asi po niečom inom napr. na ebay.com. Vhodná by bola rezačka so stolom. Rezanie by bolo podstatne rýchlejšie. Aj táto rezačka je však postačujúca. 



Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.




Komentáre

  1. Zdravim , zaujalo ma zateplenie zakladu podlahovym EPS. Tiez zvazujem tuto moznost len bojim sa nasiakavosti , ktora je ina ako pri styrodure. Viete mi nieco blizsie k tomu napisat, ci streba nejak specialne zaizolovat ten polystyren alebo staci len zakryt nopovou foliou a zo spodu vobec nic neriesit ? Dakujem . Roman

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ..pri zatepleni zakladov eps-kom by som nopovu foliu dal opacne (vystupkami von) ak ma chranit eps proti zatlaceniu, inak je to idealny sposob ako si tam prilakat roznych skodcov

      Odstrániť
    2. Rozdiel v nasiakavosti EPS 150S a XPS je zanedbatelny, nakolko zateplenie nebude vo vode, ale len maximalne vo vlhku. Ochranu proti vode postacuje nopovou foliou, ktora ochrani EPS aj pred mech. poskodenim.

      Odstrániť
  2. Ahoj, chcel by som sa spytat ohladom tej rezacky na poliš, mas ju este? diky, Martin

    OdpovedaťOdstrániť
  3. zdarec, nie som odborník ale nemala byť hotová fólie ukončená z vrchu lištou?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jedna sa o nopovu foliu? Tu som listou neukoncoval kedze sa tam voda nema ako dostat (velky presah - na stenu nikdy neprsi) a cele je to nakoniec prihrnute kamenivom. Nopova folia v mojom pripade plni iba mechanicku ochranu EPS ;)

      Odstrániť
  4. Pozdravujem. Zaujímalo by ma ako s odstupom času drží šedý polystyrén lepený Tytanom styro ? Dnes som akurát konzultoval objednávku Isover greywall a bol som upozornený na to že pri obsahu grafitu v polystyréne nie je na lepenie vhodné každé lepidlo. Malo by mať v popise , že je určené aj na šedý . Možno si len naháňajú biznis.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, nie je absolutne ziadny problem ani po 5 rokoch. Bude to drzat dobre akoukolvek penou nemusite mat obavu.

      Odstrániť
    2. Zdravim. Tak lepidlo už mám, Tytan vyrábajú aj na šedý polystyrén. Už nie sú také slnečné a horúce dni ,tak prišiel si myslím vhodný čas na lepenie šedého polystyrénu. Zaujímalo by ma ešte, či ste aj penetrovali steny a ak tak čím a či ste aj dávali kotvy. Vopred dík za odpoveď.

      Odstrániť
    3. Ked sa dobre pamatam tak steny sme raz napenetrovali klasickym penetrakom zo stavebnin - poradia vam. Kotvy som nepouzival.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára