AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Dážďové zvody


Osadenie dážďových zvodov a napojenie na potrubie v zemi.
Pri 25 cm zateplení nie je možné dažďové zvody upevniť štandardným spôsobom, preto sa upevňovali pomocou hmoždiniek do EPS. Týmto spôsobom sa dá spoľahlivo vyhnúť niežiadúcim bodovým tepelnym mostom. Vpravo je hmoždinka Fischer FID 90, ktorú som chcel použiť. Deklarované zaťaženie je 80 N (8 kg). Keďže do tejto hmoždinky je možné osadiť iba skrutku s priemerom fi 6 mm nebola nebola pre tento účel vhodná. Vľavo je podobná hmoždinka avšak na skrutku fi 8 mm. Túto hmoždinku mi odporúčil p. Bartko, ktorý dodával dažďové zvody. Dokonca vyzerá lepšie, ako hmoždinka fischer FID 90. Alternatívny a stále jednoduchý spôsob kotvenia je popísaný tu: http://raciodom.blogspot.sk/p/kotvenie-bez-mostov.html




Hmoždinka do EPS a použitá skrutka fi 8 mm.


Takto sa to osadí do EPS.



Hmoždinka sa do EPS osádzala pomocou imbusového kľuča.


 Osadenie hmoždinky do EPS







Hmoždinky sa osadili pred fasádnou omietkou. Následne ich omietka prekryje.





Výsledný detail. Upevnenie objímky o stenu pomocou hmoždiniek do EPS.












Použitý odkvapový systém Roofart 150/100. Prvé číslo je priemer dažďového žľabu, druhé číslo je priemer dažďových zvodov. Rozvinutá šírka dažďového žľabu priemeru 150 mm je 330 mm. Rozhodoval som sa medzi systémom KJG a systémom Roofart. Na odkvapový systém Roofart bola ponúknutá lepšia cena (celý systém vrátane všetkých doplnkov ako sú háky, kolená, objímky a pod. vyšiel na 750 eur). Hrúbka plechu Roofart je 0,6 mm, KJG používa plech 0,55 mm. Hrúbka povrchovej úpravy pri systéme Roofart je 35 mikrónov, KJG deklaruje 25 mikrónov. Objímky však boli použité zo systému KJG, nakoľko Roofart ich má riešené inak.

Napojenie dažďového zvodu na odvodové potrubie v zemi. Pod zemou je osadená kanalizačná rúra fi 100 mm z ktorej sú spravené odbočky fi 110 mm. Následne boli vyústeniach osadené redukcie z fi 110 na fi 100 (to sivé na obrázku). Na rúru dažďového zvodu sa naniesol tmel na dažďové systémy. Následne rúry do seba presne zapadli. Všimnite si, že nie sú použité žiadné čistiace / usadzovacie nádrže. Zastávam nazor, že sa jedná o zbytočné prvky.



Osadené dážďové zvody.

Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.




Komentáre

  1. Dobrý deň, kde sa dajú prosím kúpiť tieto hmoždinky, vyzerajú lepšie ako fischer.
    email: manasml@centrum.sk Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som ich kupoval v miestnom zeleziarstve. Skuste pogooglit. Je pravda, ze su lepsie ako Fischer - pevnejsie, vacsie:)

      Odstrániť
  2. tiez to chcem takto priamo napojit bez lapacov kedze nemamv okoli ziadne listy ktore by mohli sposobovat problemy. Ako presne sa vola ta redukcia ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neviem ako sa to presne vola. Poradili mi to v obchode s vodoinst. materialom. Pozeram na internete a ani takuto redukciu neviem najst :). Skuste oslovit obchod https://www.mplast.sk/ snad poradia pripadne Vam to dodaju.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára