AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Zateplenie stropu minerálnou vlnou

Zateplenie stropu minerálnou vlnou, latovanie, parozábrana
Zateplenie stropu minerálnou vlnou.Vlna ISOVER Domo 0039 (cena 19,5 eur/m3), hr. 12 cm, 4 vrstvy (1x nad väznikmi, 1x medzi väznikmi, 2x pod väznikmi). spolu 4x12 cm = 48 cm. Min. vlna sa prichytávala pomocou PP špagáta a sponkovačky.

Sponkovačka Lidl Parkside (cena 20 eur). Službu plní výborne. Jediná nevýhoda sú úzke sponky, dá sa s tým však žiť :).
Polypropylénový špagát, 12500 dtex, 5 kg, cca 4 km, pevnosť 60 kg, cena vrátane dopravy 18 eur. Použila sa cca polovica špagátu.

Osadené prvé dve vrstvy izolácie. V týchto častiach to naozaj dá zabrať.

Detail osadenia minerálnej vlny k vencu.


Prvé dve vrstvy sa museli robiť naraz z dôvodu priestorových možností nad väznikmi. 




Pred uložením minerálnej vlny medzi väzniky sa do väzníkov natĺkli tzv. krokvové spojky pre uchytenie pomocného latovania.




Krokvová spojka (resp. spojka väznice) 170x35x35, použitých 230 ks, cena 0,31 eur/ks. Spojky sa prichytávali pomocou konvexných klincov SIMPSON  4x40 mm (cena 3,49 eur/bal 250 ks). Zopár krabičiek klincov sa mi zvýšilo. V prípade záujmu sa ozvite.



Minerálna vlna sa nechala pretŕčať cez murivo. Zateplenie fasády EPS bude riešené až nad túto izoláciu a vlna sa následne zatlačí a v prípade potreby aj oreže. Týmto vznikne tzv neprerušená obálka izolácie domu.


Pomocné latovanie a vložená minerálna vlna. Laty 4x12 cm dĺžky 5 a 8 m. Spolu 280 m. Pri volení rozostupu lát bolo potrebné brať do úvahy následnú montáž SDK podhľadov a minimalizovať odpad, preto bola zvolená osová vzdialenosť lát 80 cm. Priestor medzi latami vznikol 76 cm, vata sa rezala na 80 cm čim bola mierne zatlačená medzi latovanie. 80 cm vzdialenosť medzi latami je výhodná aj pre montáž SDK podhľadov Všimnite si, že každá nasledujúca vrstva izolácie je pootočená o 90 stupňov voči tej predchadzajúcej.
Pozn.: Pomocné latovanie pre zateplenie sa dá vyhotoviť aj iným, jednoduchším spôsobom čo som si uvedomil až neskôr. Tu je návod. 


Finálne zateplenie.


Okenné pásky, pásky na parozábranu, tmely, expanzné pásky od izotes.sk. Odporúčam. 



Prestup cez izoláciu stropu (odvetranie kanalizácie, odvod odpadného vzduchu z rekuperácie, chránička pre zatiahnutie káblov)


Paronepriepustná fólia (Izofoil ALU šírka 1,5 m, 140 g/m2). Veľmi dobrá a pevná fólia od izotes.sk. Fólia sa spinkovala a následne spinky prelepovali páskou (špeciálne obojstranné pásky ma nepresvedčili).

Tmel (trvalo pružný) na lepenie parozábrany k murivu / betónovemu vencu. Drží naozaj perfektne.


Parozábrana sa osádzala naraz po pásoch dlhých naprieč domom. Teraz by som to takto nerobil. Fóliu by som osádzal po kusoch napr. 5m dlhých. Nám sa dosť fólia krížila čím vznikali tzv. faldy, ktoré sa dosť ťažko prelepovali.

Parozábrana osadená. Všimnite si, že fólia je neprerušená v celom dome. Priečky sa budú murovať následne a to cca 12 cm pod úroveň fólie - tým vznikne priestor na vedenie rozvodov. Riešiť parozábranu v jednotlivých miestnostiach zvlášť je časovo a finančne náročnejšie a nanajvýš nesprávne, nakoľko vodné pary sa do izolácie dostanú cez murivo. 

Utesnené prestupy cez parozábranu.


Nakoľko sa nám zvýšila páska na lepenie parozábran (táto páska je úplne geniálna - odlepenie je nemožné) tak sme ju použili na poistenie spoja medzi murivom a parozábranou. Tento detail by som už riešil inak a to podľa rady asex.sk: Fóliu k múru pritlačiť, upevniť latou po celom obvode a následne ju pod latou orezať a zatmeliť - 100 % -ný spoj.




Podstrešný priestor. Z použitých šalovacích dosiek sa spravila podlaha. 
Celý priebeh zatepľovania stropu. 

Ak sa ti tento blog páči prispej na kávu :)




Komentáre

  1. Ahoj, chcel by som sa opytať ako budeš robiť sadrokartonovy strop aby si čo najmenej poškodil parozabranu?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. SDK strop bude zaveseny na priamych zavesoch (cca 20 cm dlhych). Tieto zavesy budu prichytene pomocou skrutiek a butylovej pasky. Butylova paska utesni dierky po skrutkach. Priame zavesy budu mat aj doplnkovu funkcia a to ukotvia parozabranu, kedze sponky by ju neudrzali pri BD teste.

      Odstrániť
    2. Ahoj , nebojis sa za ked budes chodit po uloznom priestore ze popraska sadrokarton na strope pri otrasoch? ked je sadrokarton kotveny do stropu a nie samonosny?
      Dik za info.

      Odstrániť
    3. Este jedna , tie pomocne tramy kde je emdzi nimi spodna vrstva vlny tie na koncoch by nebolo dobre ukotvit tramovymi papucami do venca/steny? spevnilo by to cely krov ked by sa sdk vesal na strop a nebol samonosny ci sa mylim? Idem to robit tiez takto len ma napadli taketo myslienky :)

      Odstrániť
    4. Konstrukcia krovu je tuha a zavetrena. tam nehrozi aby sa vaznik hybal pri pohybe osob. Uz osadzanie SDK konstrukcie priamo na vaznik by som v pohode realizoval. Nanajvys v mojom pripade je konstrukcia poriadne spevnena pomocnymi latami v pozdlznom a priecnom smere. SDK strop dokonca dokaze pohlcovat mierne otrasy bez poskodenia. V tomto pripade obavy vobec nemam.

      Vsimni si, ze pomocne laty su rozmeru 4x12 cm. Kotvenie od mura je max 80 cm. V tomto pripade nie je nutne osadzat papuce, cim by sa to zbytocne predrazovalo a komplikovalo. Je to jednoducho pevne. Testovane bodovym osobo-zatazenim cez 100 kg - zavesil sa na to otec =D =D

      Odstrániť
    5. Dik za info , ja stavam tiez predlzenu eko 104 , tak preto ma to zaujimalo tiez idem robit to pomocne latovanie preto som sap ytal na tie papuce,ja ich tam preistotu radsej dam.Este sa spytam vylez do ulozneho priestoru? ake schody pouzijes? Alebo radsej plastove okno a rebrik?Uvazujem nad fakro LWT 280 a zhora urobit kaslik z eps.

      Odstrániť
    6. pomocne latovanie sa da robit aj inym sposobom pozri tu:
      https://goo.gl/photos/i6cYsfRYRzXRMbd29
      Vylez z vnutornej strane som nakoniec zavrhol hlavne z dovodu nemoznosti dokonaleho utesnenia a zleho vstupu cez 50 cm vlny ... a nakoniec co by som tam ukladal a ako casto chodil :). Vylez je spraveny z vonku a bude sluzit iba ako revizny otvor.

      Odstrániť
    7. to mas asi strechu pretiahnutu az na terasu a z terasy mas tam vychod ci? lebo inak neviem , alebo mas presah strechy meter a zneho nejaky maly vylez na strechu?
      Dik za info.

      Odstrániť
    8. Na fotkach nevidim nikde kde mas vylez nemas nahodu fotku? mas urobeny len tebou dvierka a ked potrebujes ist hore das len obycajny rebrik alebo si osadil nejake najlacnesjie podkrovne schody?

      Odstrániť
    9. Tu je to vidiet na predposlednej fotke:
      http://pasivnybungalov.blogspot.sk/2015/06/pokladka-krytiny.html
      Jedna sa o klasicky stresny vylez. Vstup je mozny po rebriku a krytine. Skusim nafotit lepsie a aj z vnutra a neskor to sem pridam.

      Odstrániť
  2. Este ma zaujima to pomocne latovanie ked ti islo subezne s murom ako si tam uchytil spagat? alebo fosnu si nabil az na mur?Ak ti ide latovanie cca 80 cm od steny ako tam chytis spagat ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na mur (do venca) sa nabili stresne laty (tie co sa mi zvysili zo strechy). Stresne laty sa prichytili do venca pomocou segmentovych kotiev (tymito kotvami to ide rychlo)

      Odstrániť
  3. Ak som si na videu dobre vsimol, nepouzival si ani respirator. Nebolo treba? Chystam sa zateplovat s Isover Unirol Plus tak preto sa pytam... Ci treba kupit aj specialnu kombinezu alebo to nie je take strasne?
    Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ked si vsimnes, tak stavba nema osadene okna ani dvere co ju pekne prevetravalo. Osobne si myslim, ze kombineza nie je nutna (az take hrozne to nie je) respirator vsak odporucam inac tu vatu budes kaslat este aj na druhy den :).

      Odstrániť
  4. Servus, vsimol som si ze na tesnenie spojov parozabrany pouzivas zelenu pasku a pises ze je neodlepitelna. Aky je nazov tej pasky? Teraz osadzam parozabranu a spajal som to tou klasickou hlinikovou paskou ale ta nic nedrzi. Na miestach v previsoch vaty bola na druhy den odlepena. Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, ta hlinikova paska je uplne zla. Ta sa pouziva zvacsa na vzduchotechniku. Na parozabranu je nedostatocna. V tom horsom pripade sa to po case cele poodlepuje. AL Paska nedokaze zabezpecit ani vzduchotesnost. Mozes pouzit tieto pasky:

      http://www.allmedia.sk/pasky-a-folie/tesniace-pasky-a-folie/paska-elastoflex-na-parozabrany-a-prestupy/

      http://www.izotes.sk/stavebne_pasky/utesnenie_strechy/izoroof_fl

      http://www.izotes.sk/stavebne_pasky/utesnenie_strechy/izoroof_fa

      Lepiaca sila je taka, ze skor roztrhnes parozabranu ako spoj.

      Odstrániť
    2. Dakujem, velmi si mi pomohol. Ta paska nieje lacna ale idem do toho. Na kvalite svojho predsa nebudem setrit. Ak dobre pocitam tak na 98 m2 parozabrany by mi mali stacit 3 pasky ale este to zazichrujem o jednu navyse.

      Odstrániť
    3. Nie je za co. Ja som spotreboval 6 pasok po 25 m na mojich 130 m2. 4 pasky by ti mohli stacit.

      Odstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj to aký tmel máš na lepenie parozábrany ? Dik

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vtedy sa to volalo izosealing. Teraz to moze byt aj pod inym nazvom. Skus pozriet stranku Izotes. Pripadne iim napis urcite poradia.

      Odstrániť
  7. Dobry den. Izolaciu ste si pokladal svojpomocne, alebo mi viete odporucit nejakych sikovnych ludi, co s tym maju skusenost a vedia izolovat vatou kvalitne. Dakujem Vam. Jesenska
    PS Zabudli ste aktualizovat vyber dodavatelov :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den pokladka izolacie bola svojpomocne. To zvladnete aj sami.

      Odstrániť
  8. Dobrý deň
    Rozhodujem sa medzi klasickým zateplením a fúkanou izoláciou. V dome bude aj rekuperácia, preto potrebujem medzeru medzi SDK a izoláciou. Tu vidím hlavne problém pri fúkanej izolácii ako v tom to spraviť ta, aby sa to nepredražilo. Viete mi poradiť ako by sa to dalo v prípade fúkanej izolácie nenákladne spraviť? Pri klasickej izolácii sa mi to zdá jednoduchšie.
    Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, takto tazko poradit. Zavisi to od viacerych faktorov. Budete si izolaciu robit sami (v pripade klasickej)? Ake cenove ponuky mate na fukane izolacie? O ake fukane izolacie sa jedna? Vata, papier ... ? Uvazovali ste aj nad penovou izolaciou? Aka je cena na jednotku tepelneho odporu? - Je potrebne to takto porovnat.
      Co sa tyka narocnosti realizacie bez fotiek, situacie tazko. Bungalov, alebo dvojpodlazny? Zatepluje sa strop alebo strecha? ... Da sa to riesit napriklad OSB doskami a na to nafukat izolaciu. Pekny vecer.

      Odstrániť
  9. ak je rozostup (teda aj šírka pásu) 800mm a baťa má šírku 1200. to si 400mm vyhadzoval, alebo ako a kde si to este použil?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nic sa nevyhadzovalo. 40 +40 = 80. Niektore pasy boli teda z dvoch casti 😉

      Odstrániť
    2. Aha, to na videu nebol vidno :)
      Prečo 4x12cm? Nebolo by jednoduchšie použiť hrubsie vrstvy, napr. 2x20cm?

      Odstrániť
    3. Urcite sa da aj takto. Nic sa tym nepokazi. Ked je viackrat prelozena lepsie sa eliminuju pripadne tep. mosty v spojoch 😉

      Odstrániť
  10. Zdravim chcem sa opýtať či nevadí keď je položená vata na múre ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A čo sa týka prechodu prívodu vzduchu a odvodu cez vatu , stačí dať tú 160 tku rúru kanalizacnu a do nej následne už tu izolovanú ? Alebo ako nato ?

      Odstrániť
  11. A čo sa týka prechodu prívodu vzduchu a odvodu cez vatu , stačí dať tú 160 tku rúru kanalizacnu a do nej následne už tu izolovanú ? Alebo ako nato ?

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Zdravím aký druh parotesnej fólie ste použili, okrem toho, že je reflexná s nosnou mriežkou. Napr. aké mala Sd.
    Je účelné podľa vás napr použiť Guttafol Alu Therm - vraj nejaké vylepšenie čo sa týka tepelnej izolácie. Asi však nemá nosnú mriežku takže neviem či by pri vešaní na sponky a následne priame závesy neroztrhla.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, foliu som mal 140 g https://izotes.sk/index.php?_route_=izofoil_alu
      co sa tyka parametrov tesnosti a ak chceme byt detailisti je lepsia folia bez mriezky. Ak sa vsak bude prichytavat sponkami je lepsia s mriezkou - drzi to na mriezke lepsie. V pripade folie bez mriezky a upevnovania sponkami to nemusi vydrzat bloover door test ...

      Odstrániť
  13. Zdravim p. Dobsinsky, chystám sa zatepliť vaznikovy strop 3x15cm vatou. 1 vrstva medzi vazniky a ďalšie dve pod... Nakoľko sa v tom nevyznám zaujal ma Váš postup s pomocným latovanim.
    https://goo.gl/photos/i6cYsfRYRzXRMbd29
    Chcem sa spýtať aké hrubé laty ste použili 40x50mm? Vodorovne ste dali od seba 80cm a zvislé laty ste v akej vzdialenosti dávali od seba?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, pisem to v clanku. Laty 4x12 cm a osova vzdialenost 80 cm. Pekny vecer.

      Odstrániť
  14. Ahoj, chcel by som sa spytat na poslednu vrstvu vaty. Vidim ze tie rozostupy latovania uz nie su 80cm, to by ani folia nevychadzala cez 2 pasy vaty kedze ma 150cm. Prosim ta ake rozostupy si daval tam?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, rozostup je rovnaky vo vsetkych vrstvach. Mozno len obrazok skresluje.

      Odstrániť
    2. Aha vdaka. Mne prislo praktickejsie robit rozostupy 70cm, cize jeden pas parozabrany vychadza cez 2 pasy vaty -tympadom prispinkovany na 3 laty + 10cm presah. Akurat potom nastala otazka ze ako ist s vatou bez odpadu. Tak miesto dlhych pasov vaty to skladam z kuskov 70x120cm (vata rezana napriec na 70cm kusky).

      Odstrániť
    3. No preto rozostup 80 cm, aby to bolo bez odpadu ;). 2 pasy po 80 a dalsi pas poskladany z 2x40

      Odstrániť
  15. Ahoj, v clanku pises, ze spravne je dat parozabra u nad priecky. Ale co v priapde vnutornej nosnej steny? Ako najlepsie zabranit tomu aby sa vodna para dostala do izilacie cez murivo/veniec?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Da sa aj s nosnou stenou. Foloi az na mur prilepit a pritlacit latou, ktora sa naskrutkuje na stenu. Nasledne foliu zarovno s latou orezat a kut lata/mur vytmelit 😉

      Odstrániť
    2. Ako ste robili uchytenie vaty a parozabrany pri nosnych muroch? Spravil som pomocne latovanie s 80cm medzerami, od nosnych murov iba 40cm, ako na obrazku vidno: https://drive.google.com/file/d/1EaHK3z0wh_-s9Xyq0pFI3m-fDqvYpY17/view
      Problem teraz je, ze nemam k comu uchyit pri stenach ani droty, ani parozabranu. Mal som dat jednu latu aj na mury do venca? Alebo bude stacit ak tam dam tu latu az na foliu? Vopred dakujem za odpoved.

      Odstrániť
    3. Vhodne je doplnit pomocnu latu ak je ju treba. Ci uz s ukotvenim do vaznika alebo do venca. Pekny vecer.

      Odstrániť
  16. Ahoj medzi pasnicami väznika si orezaval vatu? Tam byva cca 97cm a vata ma na šírku 120cm. Ď.

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Čo si robil s tými 20cm???? Veď to je dosť materiálu

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára