AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Pokládka krytiny

Latovanie, dažďové žľaby, pokládka krytiny
Prvým krokom pred samotnou pokládkou krytiny bolo osadenie odkvapového plechu. Tento plech slúži pre spoľahlivý odvod stekajúcej vody zo strešnej fólie mimo čelo krovu. Videl som už aj realizácie bez tohoto plechu, no neodporúčam to. Prípadna stekajúca voda (špinavá od prachu a nečistôt na strešnej fóli) Vám môže stekať po čele krovu. Problem to nemusí byť v prípade, že sa na čelo použije plech. V našom prípade bude podhľad a čelo riešený rovnako ako fasáda. 


Latovanie a osadzovanie strešnej fólie. Laty a kontra laty jednotného rozmeru 5x4 cm.



Prvá lata je zdvojená. Následne sa do vrchnej laty zarezali drážky a osadili háky pre dažďové žľaby. Dlho som špekuloval ako osadiť háky tak, aby žľaby neboli príliš "spadnuté" a dobre vyzerali.


Jedna strana "ofoliovaná" a "olatovaná".


Použitá paropriepustná fólia. Odporúčam.





Z vnútra asi takto. V strede krovu bude pochôdzný priestor.




Zarezanie škridlí pri hrebenáčoch počas pokládky krytiny.



Fúrik naštartovaný :).


Poškodené kusy (18 celých, 2 polovičné, 1 odvetrávacia). Vyreklamované. 



Nakoniec nám chýbali 4 ks škridlí. Po vyreklamovaní poškodených sa jednoducho doložili. Na vrchu je vidieť strešný výlez, ktorý bude slúžiť ako vchod do neobytného podstrešného priestoru z dôvodu kontrol, oprav a pod. Výlez z vnútra domu som po dlhom zvažovaní zamietol. Nevýhody prevýšovali nad výhodami. Podstrešny priestor pri tomto type krovu sa zvykne využívať ako úložný priestor. Technicky vyriešiť parozábranu a zateplenie (v našom prípade 48 cm vaty) tohto výlezu nie je jednoduché a ani lacné. Nakoniec by to asi dopadlo tak, že by sa tam skladovali len zbytočnosti bez využitia :). Výpočet spotreby strešných prvkov si nechajte spraviť u viacerých ľudí. Nám to rátali 2x priamo v Terrane a aj majstri - strechári. Nakoniec sme mali 3 rôzne kalkulácie =D. Objednali sme podľa najväčšieho množstva a bolo to OK. Zvýšili sa nám 2 hrebenáče a niekoľko celých škridli, ktoré sme si nechali pre prípad potreby v budúcnosti.

Krytina položená. Spokojnosť s majstrami 100 % (Môžem na Spiši odporúčať). Často sa stáva, že na rodinných domoch majstri vytvoria príliš veľké spády pre dažďové žľaby čo budí neestetický dojem. Na to sme si dali pozor. Počas pokládky krytiny sme začali s izoláciou stropu vo vnútri domu.

Proces pokládky krytiny na rodinnom dome a 
zhotovenia krovu a pokládky krytiny na záhradnom domčeku

Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.








Komentáre