AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Železobetónový veniec

Debnenie, armovanie, betónovanie, oddebňovanie.
Po vymurovaní obvodového nosného muriva sme sa pustili do venca. Strmienka sme si nechali vyrobiť na objednávku prostredníctvom stavebnín od ktorých sme brali materiál. Rozmery strmienok sú 210x160 mm a 460x160 mm (v prípade venca nad dvernými a okennými otvormi). Hrúbka ocele je fi 8 mm. Po prepočte nám vyšlo, že strmene sme dostali takmer v cene železa. Poohýbanie 200 ks strmeňov nás stálo 2,6 eura. Určite by som strmene neohýbal ručne. Súčasťou dodávky bola aj betonárska oceľ fi 16 mm v celkovej dĺžke 258 m.

Drevo na zhotovenie debnenia. Spolu 1,4 m3. 


Debnenie venca. Ako si môžete všimnúť preklady sa osádzať nebudú. Veniec a preklady budú jeden železobetónový monolit. Podľa môjho názoru je vyhotovenie debnenia zbytočnosť ako hrom. Musíte ho spraviť presné, pevné, stojí Vás to kopec peňazí a nakoniec ho aj tak rozbijete :). V tomto majú drevodomy podstatnú výhodu.





Veniec zašalovaný


Na pohodlnú výrobu tzv. "armovacích košov" sme si vyhotovili takýto parádny pracovný stôl. Koše sú tvorené16-kou oceľovým prútom a strmeňmi. Dosť veľkú obavu som mal o to, ako sa nám podarí ohnúť 16-ky roxory. Nakoniec to nebol až taký problém Teraz si dovolím tvrdiť že aj 20-ka sa dá ohnúť "na kolene"  :). Ohýbali sme to pomocou oceľovej vodovodnej rúrky, ktorú sme osadili na prút. Oceľ sme strčili pod plnú paletu tvárnic a na hrane palety ju ohli. Výsledok veľmi dobrý. Navrhovaná 16 mm hrubá oceľ sa nám zdala trochu predimenzovaná. Keďže veniec bude iba 20 cm široký a okien neúrekom držali sme sa statického výpočtu. oceľ sme stykovali s presahom 80 cm.




Armovací kôš v debnení. Všetky dutiny sme vyplnili PUR penou. Koše sú zo spodnej strany podložené odrezkami 16 mm roxorov (nesmú "ležať" na dne). Od bočných stien sú strmene vzdialené 2 cm. Z vonkajšej strany a spodnej strany v prípade okenných otvorov sme osádzali EPS NEO v hrúbke 5 cm z dôvodu eliminácie tepelných mostov. Čo sa týka tepelnoizolačných vlastností domu veniec je jedným z najslabších miest a preto je často krát nutné robiť dodatočné opatrenia. Pri ďalšom zateplení EPS v hrúbke 25 cm by sa dodateočný EPS ani nemusel vkladať. Rozdiel tepelných strát medzi skladbou 25 cm železobetón (1,15 W/m.K) + 25 cm EPS NEO (0,031 W/m.K) a skladbou  20 cm železobetón (1,15 W/m.K) + 30 cm EPS NEO (0,031 W/m.K) je pri rozdiele teplôt 16 stupňov (21 stupňov v dome a 5 stupňov priemerná ročná teplota) 0,31 W/m2. Pri vonkajšej ploche venca 16,5 m2 (čo je náš prípad) je ročná tepelná strata 45 kWh. Pre porovnanie ak sa bavíme o elektrickej energii, je to asi toľko koľko spotrebuje Váš televízor v stand-by (pohotovostnom) režime za rok. Cez to všetko sme EPS vložili. 


Armovanie nad okennými a dvernými otvormi


Pripravené na betonáž


Betónovanie venca pomocou "pumpy". Pri tak malom venci (spolu 3,6 m3 betónu) by som to znova takto určite nerobil! Pumpa je fajn pri betónovaní železobetónovej dosky vo vyšších poschodiach kedy potrebujete dopraviť a vyliať 10 a viac m3 betónu. Pri venci je to nákladné a prácu to veľmi neuľahčí nanajvýš, ak sa vám podarilo spraviť chybu vo forme nedostatočnej pevnosti debnenia s veľkou pravdepodobnosťou sa Vám to vypomstí a to prasknutím debnenia a vytečením betónu. Tlak betónu z pumpy je poriadny preto je nutné poriadne vyhotoviť debnenie. Myslieť treba aj na to, že z pumpy nedostanete všetok betón tam, kam chcete. Zhruba 0,5 m3 zostane v rúrach a ten vám vysypú na zem. Následne aj tak pomocou vedier (ak nebetónujete aj niečo iné) musíte betón dopraviť do venca. Pri zalievaní časti venca pomocou vedier som si uvedomil, že takto sme to mohli riešiť pri celom venci (štyria - piati brigádnici za 4 hodiny nemajú čo robiť). Pri ručnom zalievaní máte dostatok času veniec zalievať následne betón vibrovať a rovnať naraz. S pumpou sme museli celý veniec obchádzať viackrát nakoľko nadávkovať presné množstvo betónu pomocou pumpy je priam nemožné (keď nemáte postavené lešenie po celom obvode, tak je to aj dosť pracné). 


Zabetónované. Betón sme vibrovali. Keďže počas tvrdnutia betónu bolo krásne slnečno pár krát sme ho aj popolievali


Veniec zabetónovaný. Betón C20/25 spolu 3,6 m3. Vypočítaná spotreba betónu bola 3,42 m3 už aj s malou rezervou. Objednali sme pre istotu 3,6 m3. Pred začiatkom poslednej 13 m strany venca nám zahlasili, že domiešavač je prázdny. Betón, ktorý nám ešte zostal v pumpe sme vyliali do venca ručne. Prišli sme na to, že nám chýba 0,2 m3 betónu. Po telefonáte so zástupcom betonárky nám doviezli 0,3 m3 betónu dodatočne. Opätovne som všetko ešte raz prepočítal a chybu pri výpočte sme nespravili. Taktiež betón, ktorý by vytiekol mimo je možné rátať tak max. 1 vedro. Už pri betonovaní základových pásov a následne podkladného betónu sa nám zdalo, že objednané a zaplatené množstvo akosi nesedí s tým čo sa dováža. Pri základoch to však neviete presne odhadnúť (nepresnosť výkopu, nepresnosť zhutnenej vrstvy a pod) preto to beriete s rezervou, no pri venci nepresnosti nie sú! Hádanka: potrebujete 3,4 m3 betónu, objednáte si 3,6 m3 no 0,2 m3 Vám ešte chýba. Kde je 0,4 m3 betónu? Podľa toho čo nám bolo povedané v betonárke som usúdil, že sme ho museli na stavbe zjesť :).  Keď budete objednávať betón na Spiši môžem Vám dať informáciu na koho si dať pozor.


Po dvoch týždňoch sme veniec odšalovali. S výsledkom sme spokojní.

Dom bez čiapky



Malé škáry budeme vypĺňať lepidlom, veľké škáry PUR penou a následne sa zatrú lepidlom. Keďže stavebné lepidlo je podobne ako betón veľmi dobrý vodič tepla nepoužívajte ho na vypĺňanie škár medzi tvárnicami.



Až na malý detail (kvaple vľavo) - nedostatočná tesnosť debnenia (prejavila sa pri vibrovaní betónu) sme s výsledkom spokojní.

 




Celý proces vyhotovenia debnenia, armovania, betónovania a oddebňovania železobetónového venca. 

Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.




Komentáre