AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Základy - podkladný betón, betónová doska

Úprava povrchu pod podkladný betón, rozvoz makadamu, hutnenie, debnenie, betonáž, oddebňovanie.
Na obrázku navezená 10 cm vrstva makadamu, ktorá sa zhutnila vibračnou nohou. 




Úprava povrchu pod podkladný betón. Opätovne zhutnenie zeminy pomocou bágra. Navážka makadamu fr. 16-32 mm a jeho zhutnenie bágrom a vibračnou nohou. Dovoz druhej "fúry" makadamu fr. 16-32 mm 24,4 t. 
Vyhotovenie debnenia základov rodinného domu a záhradného domčeka


Debnenie základov rodinného domu. Takto to nerobte! Lepšie a jednoduchšie je uchytiť debniacu dosku pomocou drôtov o kari sieť, resp. zahnuté zvislé roxory, ktoré sa osadili po zebetónovaní debniacich tvárnic. Keďže základ je cca 1 m nad úrovňou terénu pevnosť debniacej dosky nie je zaručená.

Základy záhradného domčeka sú vyhotovené ako základová doska hr. 10 cm. Podklad tvorí zhutnená 10 cm vrstva makadamu fr. 16-32 mm. Viac o základovej ako ideálnych základoch TU.

Na zhutnený podklad tvorený makadamom sa osadila stavebná fólia (nie je nutná, no osobne si myslím, že po zabetónovaní zabráni stekaniu vody z betónu do podložia čím sa betón tak skoro nevysušuje a v budúcnosti môže plniť funkciu ľahkej izolácie proti vode. Cenu základov to takmer vôbec nenavýši). Na fóliu sa osadili kari siete hr 5 mm, oko 15 x 15 cm s prekrývaním na dve oká. Kari siete nesmú byť uložené priamo na podklade! Majú byť umiestnené cca v spodnej tretine betónu, to znamená že pred betonážou je ich potrebné podložiť. Kari siete uložené priamo na podklade neplnia žiadny účel! Po uložení kari sietí sa vyhotovila uzemňovacia sústava. V našom prípade možno trochu netradičná. Uzemňovací pás je uložený na kari sieťach 2x po šírke domu. V strede sú tieto pásy prepojené. Na vylepšenie kontaktu so zeminou sme pre istotu použili 2 uzemňovacie tyče. Stretli sme sa s názorom, že takáto uzemňovacia sústava je nevhodná a hodnota prechodového odporu bude príliš vysoká. Osobne v tom však problem nevidím. Uzemňovací pás je vodivo spojený s kari sieťami, ktoré sú prostredníctvom betónu spojené so základovými pásmi. Betón sa správa ako vodič s hodnotami v závislosti od miery jeho vlhkosti. V prípade základov asi nikdy úplne nevyschne. Ako hovorí môj kolega "všetko ukáže čas".


Uzemňovacia sústava.


Vyústenie uzemňovacieho pásu. Uzemňovací pás je vyustený na štyroch miestách. Na tieto vývody sa neskôr pripoja zvody bleskozvodu. Či už urobíte uzemňovaciu sústavu takýmto spôsobom, alebo uz. pás uložíte do základových pásov nutnosťou je aby uz. pás nebol osadený v zemine. Musí byť uložený v betóne. V betóne má podstatne vyššiu životnosť.
Osadená stavebná fólia, na ktorú sa umiestnili kari siete hr. 6 mm oko 15 x 15 cm. Kari siete sa pred betonážou vypodložili.

Vyhotovenie podkladného betónu pre rodinný dom a základovej dosky záhradného domčeka.


Betónovanie.

Betónovanie podkladného betónu.

Vyhotovený podkladný betón.


Jediná malá prasklinka. Betón sme vôbec nepolievali a to aj z dôvodu, že v tomto čase sme ešte nemali vodovodnú prípojku :).

Vyhotovená základová doska záhradného domčeka.

Po týždni sme odstránili debnenie podkladného betónu a betónovej základovej dosky záhradného domčeka 

Odstránené debnenie podkladného betónu.

Na tomto mieste povolilo debnenie. Budeme to orezávať.

So zvyškom sme nadmieru spokojní. Mačička sa prišla tiež pozrieť viď. stopy :).


Vyznačená časť, ktorú je potrebné orezať.


Orezať to nebola žiadna sranda. Píla ma cez 10 kg. Odporúčam vyhotoviť poriadne debnenie. Vyhnete sa zbytočnej poldňovej robote.


Prečnievajúci betón orezaný.

Nie je to dokonalé, ale vyzerá to podstatne lepšie.

Vodováha ukázala, že podkladný betón je vyhotovený na jednotku. Ešte raz, nehádžme všetkých Rómov do jedného vreca :),


Hrúbka podkladného betónu 10 - 11 cm.

Oddebnená základová doska.


Základová doska má hrúbku 10 cm.













Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.




Komentáre