AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Ležaté rozvody

Ležaté rozvody kanalizácie, vody, elektro, zemný register.
Osadené chráničky a vodovodné potrubie. Na obrázku môžete je vidieť: 1x chránička pre vodovodné potrubie v dome, 1x chráňička pre hlavný elektro kábel, 1x rezervná chránička, 1x vodovodné potrubie pre záhradný domček. Pri ukladaní chráničiek dávajte veľký pozor na to, aby ohybov bolo čo najmenej a aby boli plynulé! Ohyby musia byť čo najväčšie ináč tam nič neprestrčíte.




Odvoz prebytočnej zeminy, výkop pre ležaté rozvody kanalizácie, vody, elektro. Výkop pre vodomernú šachtu. Osádzanie chráničiek


Vyhĺbená jama pre vodomernú šachtu.


Jama pre vodomernú šachtu.
Vedľa sa osadí elektromerový rozvádzač.


Chráničky zasypané.
Táto zemina sa zhutní a môžu sa ukladať ležaté rozvody kanalizácie.


Ležatý rozvod kanalizácie osadený.
Časť zapieskovaná, časť pred zapieskovaním.


Zemný register pre rekuperáciu. Dĺžka 25 m. Priemer potrubia 200 mm. Hĺbka uloženia cca 150 cm. Viem, viem, ... baktérie, radón, nevhodné potrubie, kondenzácia vody, atď. Cez to všetko sme to chceli vyskúšať. So skúsenosťami sa rád podelím.


Cca v strede zemného registra sme vyhotovili revízny otvor a taktiež prepad pre prípadný kondenzát. Register je vyspádovaný k tomuto miestu. Pre lepší odtok sme nasypali pár fúrikov makadamu. Sám som zvedavý ako to bude fungovať :). 


Revízny otvor zemného registra vyvedený nad úroveň terénu.


Osádzanie ležatých rozvodov kanalizácie a zemného registra.


Osadená vodomerná šachta.

Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.





Komentáre

  1. Pozdravujem Vás
    Ako by ste hodnotili zemný register z odstupom času? V jari začínam stavať a tiež chceme rekuperáciu a aj zemný register cca 30m dlhý v hlbke 2m a DN200 . Ten Váš neznižuje výkon ventilátora rekuperačnej jednotky svojou dlžkou ? Ako často ho čistíte?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den, register funguje bez problemov. V podstate zamedzuje privodu vzduchu pod 0 C do domu v zimnom obdobi. Bez ohladu na minusove teploty vonku vzduch do domu prudi nad 0C preto nie je problem so zamrzanim vymennika.
      V letnych obdobiach sice vzduch ochladzuje ale to vobec nepostacuje na znizenie teploty v dome. Preto ak uvazujete s chladenim v lete pomocou registra tak to fungovat nebude.
      Co sa tyka cistenia este som necistil a pri kontrole ani nie je potreba. Na vstupe do ZR mam osadeny filter a rovnako filter je osadeny aj na vstupe do RJ.
      Register nema velku tlakovu stratu kedze prierez potrubia je 200 mm. Nepocitujem vplyv na vykon RJ

      Pekny den.

      Odstrániť
  2. Ďakujem za odpoveď
    Hlavne mi ide o predohrev vzduchu v zime , aby to pracovalo ako protimrazová ochrana.
    Nejaký výrazný chladiaci účinok od zemného registra neočakávam , ale určite to aspoň trošku v lete pomôže v kombinácii s tienením vonkajšími žalúziami . Rozvody vzduchotechniky budú v inštalačnej medzere pod izoláciou pultovej strechy s jemným sklonom a samozrejme ešte budú naviac obalené izoláciou . Za rekuperačnou jednotkou ešte máte doohrev vzduchu ? Ak nie, je cítiť v blízkosti výduchov o trochu chladnejší privádzaný vzduch v zimnom období ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak napriklad dnes je u nas vonku 5 C zo ZR do domu prichadza 12 C a z vymennika RJ vchadza do domu 22C.

      Izolovanie rur ak su v interieri nie je potrebne.

      Nemam ziadny predohrev ani dohrev v RJ

      Nepocitujeme v okoli vyustov ziadny chlad. Sprava sa to akoby RJ ani nebola :) neregistrujeme ju. Na druhej strane som uz pocul staznosti z inych domov ze pocituju chlad. Avsak to suvisi s viacerymi faktormi ako predohrev, vymennik, nastaveny vykon a pod. Realne som to nezazil.

      Odstrániť

Zverejnenie komentára