AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Úprava ostení okien a dverí, parapety

Úprava ostení okien a dverí, montáž parapiet
Zateplenie EPS sa zrealizovalo presne po rám okien a dveri z hornej a bočných strán. Zo spodu sa vynechala väčšia časť cca 10 cm


Detail zateplenia pred úpravou ostenia.










Fasádny EPS má 25 cm plus medzera medzi EPS a murivom cca 1 cm. Na ostenia sa pripravili pásy EPS v hrúbke 4 cm a šírke 27 cm. Na tieto pásy sa nalepila expenzná páska Combband 600 3x15 mm, ktorá zaručí vodotesné a pružné napojenie zateplenia na rám okna. Táto páska nahrádza vonkajšie paropriepustné pásky, ktoré sa štandardne zvyknú použivať pri osádzani okien.







Pripravená napenená doska na nalepenie
Nalepená EPS doska na ostenie a prichytená špeciálnymi príchytkami :). Cca 2/3 rámov sú prekryté fasádnym EPS. Prekrytie rámov okien v prípade nepredsadenej montáže je nevyhnutnosťou z dôvodu eliminácie tepelných mostov.


Detail príchytky vyrobenej zo zvyškov kari sietí. Super vec. Nepotrebujete nič zapierať, žiadné dosky a podobné veci. Drží to parádne.










Detail napojenia fasádneho EPS na rám okna. To čierné medzi EPS a rámom je "napučaný" Combband.


Detail nalepenej pásky Winflex.


Po pripravenej spodnej a vrchnej časti ostení sa osadili parapety, ktoré sa narezali na potrebný rozmer.
Hliníkove parapety hrúbky 2 mm a šírky 320 mm. Štandardne Vám výrobca / dodávateľ okien dodá parapety hrúbky 1 mm. Odporúčam požadovať hrubšie. Sú o dosť pevnejšie a lepšie sa s nimi robí. Cenový rozdiel bol na všetkých parapetách asi 40 eur oproti klasickým 1 mm. Parapety sa rezali pokosovou pílou s klasickým kotúčom na drevo (priemer 210 mm, 60 zubov). Pri oceľových parapetách to neskúšajte :).
Vľavo parapet hrúbky 2 mm, vpravo 1 mm.

Hliníkové krytky na parapety. V žiadnom prípade nepoúživajte plastové krytky. Tie degradujú a už ich nevymeníte! Hliníkové krytky bolo potrebne taktiež upraviť (zrezať z nich cca 1 mm)
Osadený parapet. Na krytku sa nalepí Combband a do medzery sa vsunie EPS.


Po osadení parapiet sa na bočné strany nalepil EPS.

Osadený EPS na bočnej strane. Combband sa nalepil aj na styk krytky parapetu s EPS.


Detail napojenia EPS na rám okna.


Expanzná páska combband 600 a najslabšie miesto okien z pohľadu tepelnoizolačných vlastností. Spoločnosti, ktoré sa zaoberajú výrobou okien nemajú detail osadenia parapiet vôbec zvladnutý. Parapetný profil je slabé miesto, ktoré sa nedá rozumne zatepliť. Ideálne by bolo vonkajšie parapety nepoužívať a taktiež prekryť z časti rám okna. Nepoužitie parapiet sa mi však nepáči.


Prečnievajúci EPS sa zbrúsi, medzery sa vyplnia PUR penou.

Výsledné ostenie.

Po úprave ostení sa na okenné rámy nalipili APU lišty.


Detail nalepenej APU lišty.



Nalepený plastový rohovník.


Výsledné ostenie.


Detail ostenia.


Detail osadeného parapetu. Všimnite si, že parapety nie sú prichytené skrutkami. Pôvodne som chcel použiť nerezové skrutky, ktoré som sprejom nastriekal na bielo. Farba na skrutkách však nedrží. Nakoniec som však prišiel na to, že skrutky vôbec nie sú potrebné :). Aspoň bude o pár dier menej.

Spodné časti dverí sú riešené iným spôsobom. Pripravili sa dosky z EPS 150S do ktorých sa vlepili kusy OSB dosiek. Tieto dosky budu slúžiť ako pevný podklad pre osadenie schodov a terasy.

Takto pripravené dosky sa nalepili na spodnú časť dverí. Napojenie na bočné ostenie a múr je pomocou pásky Combband.

Detail napojenia na bočné ostenie páskou Combband.









Miesta napojenia na rám a ostenie sa prelepili butylovou páskou Fliesxlex 75 mm, ktorá bude plniť vodotesnú ochranu. Je to super páska, ktorá drží asi na každom type povrchu, je elastická a omietateľná. Odporúčam.


Detail spodnej časti vchodových dverí s nalepenou butylovou páskou.


Na pripravené spodné časti vchodových dverí sa osadili parapety (tu postačuju hr. 1 mm) bez použitia krytiek. Napojenie parapety na rám bolo opäť expanznou páskou Combband.


Osadený parapet na spodnej časti dverí. Parapet slúži ako mechanická ochrana EPS a pások a taktiež bezpečne odvedie prípadnú vodu mimo fasády. Neskôr sa tento parapet prekryje terasovými doskami a konštrukciou schodov pri vstupných dverách.






Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.




Komentáre

  1. Dobrý deň a nebolo by lepšie prekryť rámy okien fasadnym EPS 25cm ako oblepovat ostenie ďalším EPS

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobry den Pavol. Pri lepeni fasadneho EPS na stenu sa vytvara medzera medzi stenou a EPS, ktora jednak neutralizuje nerovnosti muriva a jednak ta medzera musi byt aj na PUR penu. Ak by to slo az na okna zostala by medzera vyplnena PUR penou medzi ramom okna a EPS. Takto je to omnoho lepsie.

      Odstrániť
  2. Dobrý deň, chcem sa opýtať,kde ste zakúpili exterierové parapety. Vďaka.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj, nebál si sa použiť eps 150 a fasádny pod parapet k dverám. Predsa len pri tej výške a stlaciteľnosti by na hneď napadol XPS. Si s tým z odstupom času spokojný, nepruží to keď sa po tom chodí? Ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na parapet este isli dosky je to tak aj po case uplne v poriadku
      http://raciodom.blogspot.com/2017/12/exterier-terasa-chodnik.html

      Odstrániť

Zverejnenie komentára