AJ NÁBYTOK SI VIETE VYROBIŤ SAMI

Fasáda domu

Lepidlo, sieťka, lepidlo, fasádna omietka
Po zhotoveni podbitia sa všetky medzery vypenili PUR penou a na všetky roky osadili plastové rohovníky . Rohovníky sa osadili s pomocou vodováhy do roviny.
Všetky medzery a spoje sa dôkladne vyplnili PUR penou. PUR pena sa aplikovala tak, že hrot pištole sa vsunul cca každých 20 - 30 cm do hlbky cca 15 cm a PUR pena sa striekala až pokiaľ nevyšla na povrch. Prečnievajúca PUR pena sa po uschnutí odstránila a všetky nerovnosti zabrúsili.

Na pripravený povrch sa nanieslo lepidlo, do ktorého sa vtlačila sklotextilná mriežka. Pozor, postup pri ktorom sa najprv osadí sieťka, ktorá sa pretrie lepidlom nie je správny! Týmto spôsobom nie je zabezpečené dokonalé nalepenie sieťky na podklad. Niektorí "majstri" to však takto robia.

Po uschnuti prvej vrstvy stavebného lepidla so sieťkou sa naniesla druhá vrstva lepidla. Použité stavebné lepidlo pre obidve vrstvy Quick mix STA. Spotreba spolu cca 55 vriec (vrece 25 kg), cena 3,8 eur / vrece.
Po uschnutí podkladu tvoreného dvomi vrstvami stavebného lepidla so sklotextilnou sieťkou sa celá fasáda domu napenetrovala penetračným náterom Baumit Uniprimer. Celková spotreba 4 vedra. Cena 40 eur / 25 kg vedro.





Fasádna omietka bola zvolená silikónová škrabaná (zrno 1,5 mm) Baumit SilikonTop. Odtieň 0888. Silikónová omietka je v dnešnej dobe jedna z top omietok. Je vode odpudivá, nenasiakavá a umývateľná vodou (napr. vapkou). Vybrať vhodného výrobcu fasádnej omietky je veľmi ťažké, keďže nemáte podľa čoho porovnávať. Výrobcovia neuvádzajú napr. podiel silikónu v omietke a ani iné relevantné parametre, ktoré by sa dali porovnať. Vybraná bola omietka od overeného výrobcu Baumit. Dôvodom bol dobre spracovaný vzorkovník, dostupnosť a absencia zlých skúseností a recenzií na internete. Odtieň bol zvolený svetlý z dôvodu nežiadúceho prehrievania slnkom. Zrno 1,5 mm a škrabaná štruktúra boli zvolené z dôvodu eliminácie prípadného usádzania prachu na fasáde. V prípade váčšej zrnitosti a ryhovanej štruktúry vytvoríte dobré podmienky na usádzanie nečistôt.


Pred nanesením fasádnej omietky sa na všetky otvory nalapila krycia fólia. Fólia sa lepila na APU lišty, ktoré sú na to určené. 









Nanesená fasádna omietka. Omietku nie je vhodné nanášať vo veľkých horúčavách. Pokiaľ sa fasáda domu realizuje v lete, tak vhodnými podmienkami sú vyššia vlhkosť, nižšia teplota a slnko pod mrakom. Spotreba fasádnej omietky 20 vedier (1 vedro = 30 kg). Cena 45 eur / vedro. Pre porovnanie cena lacnej fasádnej omietky sa pohybovala okolo 35 eur / 30 kg vedro. Ušetrili by sme 200 eur. Úspora 200 eur v porovnaní s cenou za prácu nie je zaujímavá. Píšem, že v porovnaní s cenou za prácu z dôvodu ak by lacná omietka nevydržala ani 10 rokov :).



Zrealizovaná fasáda. Pôvodne som plánoval fasádnu omietku riešiť neskôr, keď už sa bude bývať. Peniaze sú predsa viac potrebné na zabezpečenie obývateľneho domu. Postačovalo by mať dom iba "v lepidle". Predstavte si však, že odprátate lešenie, odstránite všetky fólie z okien a parapiet, umyjete okná, osadíte dažďové zvody a svietidlá a rok prípadne dva roky na to budeťe chcieť spraviť fasádu. Desilo ma to, aké prípravy by to opäť znamenalo :). Neodporúčam realizáciu fasádnej omietky odkladať 


Fasáda a ostenia v prípade fixného okna. 










Napojenie fasády na rám okna pomocou APU lišty, ktorú v podstate ani nie je vidieť. Taktiež detail na Štruktúru a farbu fasádnej omietky. 









Detail osadenia vonkajších parapiet. Všimnite si, že parapety sú zapustené v izolácií čo je aj jeden z dôvodov použitia kvalitných hliníkových krytiek, ktoré už nevymeníte. Ak by krytky parapiet neboli zapustené mohlo by dochádzať k zatekaniu vody z ostenia do izolácie. Takto bude prípadná voda stekajúca z ostenia bezpečne odvedená po parapete mimo fasádu. Správne majú byť parapety zapustené iba o hrúbku krytky. V tomto prípade som to neodhadol dobre. Funkčnosť bude samozrejme rovnaká. 

Detail osadenia vonkajšieho parapetu. Šírka parapety 32 cm je ideálna. Viac o osadení parapiet TU.


Vchodové dvere. Pred dvere sa neskôr osadia schody.











Hliníkový parapet hr. 1 mm bol osadený aj pred vchodovými dverami a dverami na terasu. Parapet plní mechanickú ochranu tepelnej izolácie a chráni ju pred prípadným zatekaním vody. Neskôr sa táto čast prekryje konštrukciou schodiska. Viac o osadení parapiet TU





Detail osadenia parapatu v prípade vchodových dverí. V tomto prípade sa neosádzali krytky, ktoré by mohli neskôr zavadziať. 








Ak sa Vám tento blog páči môžete jeho tvorbu podporiť ľubovoľnou sumou kliknutím na obrázok nižšie. Ďakujem.








Komentáre